Na vědu půjde příští rok 25,9 miliardy korun

Praha - V příštím roce půjde ze státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace 25,9 miliard korun. Schválila to vláda. Tím mají být zachovány výdaje ze státního rozpočtu na výzkum a vývoj ve stejné výši jako v roce 2011. Oproti roku 2012 ale nastane pokles zhruba o 700 milionů korun. Akademie věd (AV) předkládaný návrh kritizovala kvůli tomu, že podle něj má přijít meziročně o dalších 295 milionů korun.

V jaké struktuře byly peníze na vědu dnes schváleny, zatím není jasné. Akademie věd má ale informaci, že má přijít zhruba o 295 milionů korun. „Já si stále myslím, že není žádný důvod, aby se rozpočet Akademie věd snižoval,“ uvedl její předseda Jiří Drahoš s tím, že nechápe, jak vláda k této částce dospěla. Akademie podle něj bude muset část této částky přenést na ústavy a část sanovat z centra. Bude to znamenat propouštění lidí a nebude možné nakupovat přístroje. "Povede to ke snížení konkurenceschopnosti akademie, zdůraznil Drahoš.

Úspory by podle Drahoše dopadly na vědecké ústavy i na platy zaměstnanců, bylo by také nutné omezit nákup drahých přístrojů, např. pro chemický, biologický nebo genomický výzkum. Průměrný plat se ale už teď pohybuje v Akademii věd kolem 35 tisíc Kč, a tak by byl Drahoš podle svých slov při snižování platů opatrný. V opačném případě by mohli nejlepší vědci odcházet z Česka do zahraničí. Jak Drahoš, tak i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ještě chtějí dál vyjednávat, suma 300 milionů tak zřejmě není konečná.

Akademie věd dostává od státu 42 procent finančních prostředků, zbytek získává formou grantů nebo jako poplatky za různé služby. Např. v sousedním Německu ale dostávají srovnatelné vědecké instituce 70-85 procent finančních prostředků od státu. Mezinárodní audit podle Drahoše konstatoval, že financování české vědy je už teď na hranici únosnosti.