K Pospíšilově konci mohla vést Mečlova prověrka citlivých kauz

Praha – Deník Insider přišel s další verzí, proč Jiří Pospíšil ztratil důvěru premiéra Petra Nečase. Podle jeho informací to nemusela být pouze neshoda nad rozpočtem, ale nespokojenost s aktivitami Pospíšilových lidí na Vrchním státním zastupitelství.

Letos v únoru si Pospíšilův člověk Stanislav Mečl, který po odvolaném Vlastimilu Rampulovi řídil Vrchní státní zastupitelství v Praze, vyžádal k prověření spisy politicky citlivých kauz. Podle Insideru mezi nimi byl i svazek, v němž figuroval jako podezřelý Petr Nečas. Šlo o případ Libora Michálka, který před dvěma lety přišel s tvrzením, že na Státním fondu životního prostředí bují politická korupce a tehdejší ministr Pavel Drobil ji kryje.

Policie vyšetřovala, kdo všechno z politiků byl o Michálkových podezřeních informován a jak s těmito informacemi naložil. Vyšetřování se týkalo i předsedy vlády. O tom, že se o něj zajímá policie, věděl Nečas od letošního ledna, kdy o tom informovala média. O tom, že si Mečl vyžádal inkriminovaný spis, se Nečas dozvěděl v únoru a podle Insideru tím byl rozezlen. Rozčílil ho fakt, že ho Pospíšil o krocích Mečla neinformoval.

Sabina Slonková pro ČT24:

„Jiří Pospíšil jednoznačně odmítá, že by o této prověrce cokoliv věděl, protože podle zákona ani ministr nic takového vědět nemá a nemá se státním zástupcem co konzultovat, které spisy mají být předloženy k prověrkám. Nicméně myslím, že v tomto směru nám státní zastupitelství ještě dluží nějaké odpovědi. Vyžádat si 34 spisů, z nichž je drtivá většina výsostně spojena s politikou, je obecné vysvětlení, které k prověrce podali, nedostatečné.“

Pospíšil: Nevím, které spisy Mečl kontroloval

Že si však Pospíšilův vyslanec na Vrchním státním zastupitelství vyžádal kompletní spis a má tak detailní informace z vyšetřování, se premiér dozvěděl až během února a byl tím údajně velmi rozezlen. Pospíšil naopak tvrdí, že o Mečlově jednání nic nevěděl. „Nevím, jaké spisy si vyžádal ke kontrole. Neměl jsem s tím nic společného. Je o mně ostatně známo, že žádnému státnímu zástupci jsem nikdy neříkal, co má dělat,“ uvedl pro Insider Pospíšil.

Mečl v únoru nechal předložit ke kontrole 34 svazků. Znepokojily ho údajně informace o postupování některých žalobců. Z 90 procent šlo o politické kauzy. Týkaly se kromě premiéra i dalších čelných politiků, včetně ministrů či poslanců. A také šéfů velkých firem.

Petr Nečas byl v kauze Libora Michálka veškerých podezření zbaven. Policie letos v březnu - měsíc po Mečlově kontrole - konstatovala, že premiér žádný trestný čin nespáchal. A státní zástupkyně tento postup stvrdila.

Nečas a Pospíšil se názorově naprosto rozešli

Podle Pospíšila byla ztráta důvěry ze strany Petra Nečase dlouhodobou záležitostí. „Pospíšil potvrdil, že se dlouhodobě rozešli v některých názorech na fungování justice. Výslovně zmínil osobu Vlastimila Rampuly. Z reakce premiéra Jiří Pospíšil nabyl dojmu, že Petr Nečas byl pro jeho setrvání ve funkci,“ popsala redaktorka Aktuálně.cz Sabina Slonková.