Zastupitel Kalousek míří k soudu kvůli podvodům autoservisu

Praha – Zpěvák a pražský zastupitel za ODS Jan Kalousek stane kvůli pojistnému podvodu před soudem. Podle policie se zpěvák podílel na machinacích s fakturami, které několik let prováděl jeden autoservis. Kalousek svou vinu odmítá, už dříve ale uvedl, že pokud bude obžalován, tak pozastaví členství v ODS. Dnes uvedl, že žalobu zatím neobdržel - členství prý ale pozastaví, jak slíbil.

Kalousek se podle policie zapletl do trestné činnosti dnes už neexistujícího autoservisu, který vedl dvojí účetnictví - jedno pro finanční úřad a druhé pro pojišťovny. Údajně tak vznikla škoda 50 milionů korun. V případu figuruje několik desítek lidí. Kalousek se prý se servisem dohodl, že navýší fakturu za opravu vozu – zastupitel to ale odmítá. 

Kalousek si podle kriminalistů do tohoto servisu dal dvakrát opravit auto, takže o podvodu musel vědět. Prý se dohodli, že navýší fakturu za opravu vozu. To ale zastupitel odmítl. „Já vůbec nemůžu vědět, jakým způsobem prováděl účetnictví servis, ve kterém jsem si nechal ten vůz opravit,“ uvedl už dříve v rozhovoru pro Studio ČT24.

Kalousek působí v pražském zastupitelstvu od podzimu 2010 - ODS ho tehdy těsně před volbami dosadila na místo lídra jedné z kandidátek – a patří k zastáncům primátora Svobody. Do pravomocného rozsudku se Kalousek nechce vzdát mandátu, odstoupil ale z placené funkce předsedy výboru pro informatiku a evropské fondy pražského zastupitelstva. Pokud soud rozhodne o Kalouskově nevině, bude se moci podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) do této funkce vrátit.