Ostravské popáleninové centrum patří mezi špičky

Ostrava – Ročně utrpí popáleniny přibližně sto tisíc lidí, z toho čtyřicet procent jsou děti. Následky si s sebou lidé často nesou po celý život, u dětí jsou o to horší, protože ještě rostou. Dvanáctiletý Lukáš Hýbl z Prostějova už například skoro šest let bojuje s následky hlubokých popálenin. V ostravské fakultní nemocnici mu nyní zachraňují pohyblivost levé ruky sérií složitých operací. Více v magazínu Tep 24 v sobotu v 10:33 a v neděli ve 22:05 na ČT24.

Lukáš má transplantovanou kůži na třech čtvrtinách těla, což s sebou přináší spoustu komplikací. Jeho levou ruku zdeformovaly popáleninové jizvy a už ji téměř nemohl používat: „Předtím jsem mohl psát a teďka vlastně už nemůžu.“ Unikátní série zákroků ale pro Lukáše znamená šanci, že by jako levák mohl ruku jednou opět používat.

Lékař: Operace připomíná chůzi po minovém poli

Podle lékařů šlo o velmi složitý zákrok. „Problém je v tom, že na popálené ruce vypadá všechno úplně jinak než na běžné zdravé ruce. To znamená, zcela jinak probíhají cévy, jinak probíhají nervy,“ uvedl lékař Popáleninové centra FN Ostrava Ladislav Petráš. Operace trvala šest hodin. Pro Lukáše to ale zdaleka nekončí, čeká ho ještě série navazujících zákroků včetně další transplantace.

Lékaři popáleninového centra věří, že s trvalými následky popálenin se jednou podaří bojovat lépe. Jsou proto zapojeni i do výzkumu nových metod. S popáleninami se v ostravském centru léčí na 150 dětí ročně, časté jsou opařeniny. V případě Lukáše šlo o nalezenou hořlavinu.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)