Do řeky Blaty se dostala kejda, zabila vše živé

Senička - V zemědělském družstvu Senička na Olomoucku se protrhla kejdová nádrž. Do říčky Blaty se tak dostalo asi 400 metrů krychlových kejdy - tekutého statkového hnojiva složeného z výkalů zvířat a zbytků krmiv s podílem vody. Únik kejdy má na svědomí úhyn několika druhů ryb včetně chráněné střevle potoční i dalších živočichů. Podle Povodí Moravy havárie zničila veškerý život v říčce asi na 15 kilometrech toku. Obnova říčního života potrvá několik let. Studny místních obyvatel znečištěny nebyly.

U ekologické havárie zasahují od noci na pátek pracovníci Povodí Moravy. Havárii řešili zvyšováním průtoků a ředěním vody z vodní nádrže Vilémov a ředěním vody v jezových zdržích v Těšeticích a Olšanech.

„Uzavřeli jsme nápustě do rybníku a náhonu a minimalizovali následky této havárie. I dnes je situace velmi vážná, maximum kejdy je zachyceno v jezové zdrži v Těšeticích,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Hasiči a zemědělci začnou podle ní vodu z jezové zdrže vypouštět na pole.

Podle Prostějovského deníku se v nádrži s kejdou kvůli vysokým teplotám rozpustil asfalt, který utěsňuje betonové dno nádrže. Tím se dno uvolnilo a kejda unikla do řeky. Starosta Senice na Hané Michal Tichý musel svolat krizový štáb a ekologickou havárii řešit.