Češi potřebují investora, aby testoval možný lék na rakovinu

Praha - Nová látka, která hubí některé nádorové buňky, vzešla z laboratoří českých vědců. K praktickému použití má bohužel daleko. Při pokusech na myších s rakovinou tlustého střeva nicméně dokázala bujení spolehlivě zastavit. Badatelé nyní čekají, zda farmaceutický průmysl investuje do klinických testů.

Látka, kterou objevil Ondřej Machoň, účinkuje proti rakovině tlustého střeva a potenciálně by mohla zastavit i bujení v játrech, plicích nebo kůži. „Prohledali jsme celkově asi 10 až 20 tisíc molekul a našli jsme tu, která umí vyhledat v rakovinné buňce přesně naši poškozenou bílkovinu a opravit její funkci,“ říká Ondřej Machoň.

Ústav molekulární genetiky AV ČR dále testoval látku na myších. Vedoucí oddělení buněčné a vývojové biologie Vladimír Kořínek vypráví: „Když za mnou Ondra přišel s tím, že má látku, která by mohla působit protinádorově, tak jsem říkal 'proč ne, vyzkoušíme ji'. A opravdu to fungovalo.“

Látka Ondřeje Machoně bojuje s původcem bujení, ale ostatní buňky nezničí. Na rozdíl od obvyklé onkologické léčby, která likviduje všecky dělící se buňky. „V současné době je látka patentovaná, pracuje se na jejím vylepšení a hledá se vhodný privátní investor. Většinou je to nadnárodní farmaceutická firma,“ říká dále Kořínek.

Testování má odhalit případné nežádoucí účinky na člověka, který má při srovnání s myší padesátkrát delší život. Co se na myši neprojeví, na člověku se odstupem času podepsat může. Následné testy po objevení účinné látky trvají většinou 10 až 12 let a stojí až miliardu dolarů. Teprve pokud v nich lék uspěje, může se objevit v nemocnicích.

Reportáž Martina Ruseka (zdroj: ČT24)