Opozice navrhla jednat o Kalouskových telefonátech, koalice to vetovala

Praha – Opoziční Věci veřejné navrhly dnes ráno ve sněmovně jednat o „nemístném vměšování“ ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) do vyšetřování případu nákupu letadel CASA pro armádu. ČSSD zase žádala od premiéra Petra Nečase (ODS) sdělení, kdy Kalouska odvolá. Kluby vládních ODS a TOP 09 a Starostů ale zařazení těchto bodů vetovaly.

Podle Kalouska je vystoupení opozice exhibicí. Uvedl, že byl během tří týdnů terčem tří „brutálních policejních provokací“ a zopakoval, že záležitostí se bude zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů. Kalousek také avizoval, že připraví civilní žalobu. „K 'deabelizaci' vlády došlo, k 'debabelizaci' policie zjevně ne,“ řekl před poslanci Kalousek. Své stanovisko sdělí sněmovnímu bezpečnostnímu výboru, který k věci zasedne v poledne. Telefonoval prý před svědky v autě cestou na Velehrad.

Ve sporu jde o telefonáty Kalouska s vyšetřovatelem případu Jiřím Mazánkem a policejním prezidentem Petrem Lessym. „Považujeme telefonáty za naprosto nepřijatelné,“ uvedla šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová. Premiér Nečas podle ní „tiše toleruje nemístné chování“. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že je nepochybné, že se hovory uskutečnily, a podivil se nad tím, že důkazní břemeno má nést podle Nečase a Kalouska policejní prezident. „Za výroky Nečase a Kalouska je snaha o odchod policejního prezidenta, aby se kauzy zase mohly zametat pod koberec,“ řekl Tejc. 

Dění kolem Miroslava Kalouska ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Kalousek podotkl, že důkazní břemeno ponese rád podáním generální inspekci a uvedením svědků. Ministra financí se zastal předseda TOP 09 a vecepremiér Karel Schwarzenberg. Padlo podle něho mnoho osočení a nebyl předložen jediný důkaz. Schwarzenberg označil celou záležitost za divadlo. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik naopak Nečase vyzval, aby rychle konal, jinak aby odstoupil. Prohlásil také, že situace je zralá na nové hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.