Sledování politiků zastupitelé zas nevyřešili

Praha - Zastupitelstvo Prahy 11 se opět zabývalo kauzou údajného sledování místních komunálních politiků bezpečnostní agenturou ABL. Svolání iniciovali opoziční zastupitelé již na pondělí minulého týdne, po několika hodinách jednání bylo kvůli nedostatku času přerušeno. Žádné usnesení zastupitelé nepřijali ani dnes.

Opozice, kam patří i někteří sledovaní politici, se pokusila prosadit ke kauze usnesení konstatující, že v Praze 11 docházelo k nezákonnému sledování, a které by ukládalo kontrolnímu výboru, aby vyzval premiéra Petra Nečase (ODS) k vyšetření kauzy. Zároveň vyzvalo ministra dopravy Víta Bártu (VV), který v minulosti ABL vlastnil, aby se sledovaným lidem omluvil. Opozice ale nesehnala pro schválení dostatek hlasů.

Na jednání opět přišli příznivci i odpůrci současného vedení radnice. Slyšet byli především mladí zastánci vládnoucí koalice, kteří si s sebou přinesli několik transparentů, jako například „Méně keců více práce“. Jednání zastupitelstva totiž považují za zbytečné. Informace o údajném sledování komunálních politiků včetně někdejší starostky Marty Šorfové (ODS) zveřejnila MfD poprvé loni v září. Nedávno napsala, že získala dokumenty, které to potvrzují. Informace vyvolaly na politické scéně velký rozruch. ČSSD vyzvala Bártu k odstoupení.

Eva Davidová o jednání zastupitelů Prahy 11 (zdroj: ČT24)

„Garantuji, že ani Praha 11, ani já jako starosta nebo soukromá osoba jsme si nezadali sledování kohokoliv,“ tvrdí Dalibor Mlejnský. Reportér MF Dnes Jaroslav Kmenta, který na kauzu jako první upozornil, je však přesvědčen o něčem jiném. Podle něj bezpečnostní agentura ABL sledovala komunální politiky z Prahy 11, aby chránila právě starostu Mlejnského.

Kmenta to prohlásil minulý týden na mimořádném zasedání městského zastupitelstva. Zároveň ale přiznal, že žádné důkazy k tomu nemá. Sledování se podle něj mělo týkat nejméně 12 lidí, mimo jiné i bývalé starostky městské části Marty Šorfové. „Všichni tito lidé z nějakého důvodu nevyhovovali panu Mlejnskému,“ dodal reportér.

Vít Bárta se omlouval premiérovi

Kvůli případu údajného sledování opozičních zastupitelů se musel premiérovi Petru Nečasovi omlouvat bývalý majitel firmy a současný ministr dopravy Vít Bárta. Původně totiž tvrdil, že bezpečnostní agentura ABL nikoho z Prahy 11 nesledovala, později připustil, že se někteří tamní politici do hledáčku firmy dostali. Nečas Bártovu omluvu přijal.

Záznamy ze sledování Marty Šorfové
Zdroj: ČT24