Audit DPP mě má zastrašit, tvrdí bývalý šéf Dvořák

Praha – Audit pražského dopravního podniku, jehož výsledky by měl dnes primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dostat, provázejí tlaky různých skupin a snahy o diskreditaci některých lidí, mimo jiné šéfa auditorského týmu Václava Lásky. Podle předběžných informací audit ukázal, že zakázky dopravního podniku byly předražené až o půl miliardy korun. Bývalý ředitel podniku Martin Dvořák pro ČT prohlásil, že cílem auditu je zastrašit ho, vedení města prý dopravní podnik poškodilo, a chce proto podat trestní oznámení.

Podle Dvořákových slov se o žádný audit ve skutečnosti nejedná, jde pouze o právní analýzu, kterou si bez výběrového řízení zadal primátor Svoboda. Půlmiliardovou částku považuje za nesmysl: „Na základě své pětileté zkušenosti ve funkci si myslím, že daná suma je naprostá fikce,“ zareagoval pro ČT Dvořák na odhady půlmiliardového předražení. Veškeré zakázky realizované za jeho působení v čele DPP prý standardně podléhaly zákonu o zadávání veřejných zakázek.

„Tato analýza… má jediný cíl, a to opět zastrašit a dehonestovat Martina Dvořáka, aby se nevyjadřoval k věcem, které se dějí po jeho odchodu a které byly důvodem k jeho odchodu,“ prohlásil Dvořák. Až se s výsledky materiálu seznámí, chce reagovat. Především pražský primátor podle Dvořáka poškodil dopravní podnik v řádu miliard korun a mohl se prý dopustit trestného činu. Proto chce Dvořák podat trestní oznámení.

Audit v podniku nařídilo vedení hlavního města. Auditoři pod vedením advokáta Lásky kontrolovali desítku velkých zakázek, u sedmi údajně našli chyby. Mimo jiné se objevují také informace, které mají zdiskreditovat právě advokáta Lásku, který dříve pracoval u policie a také u bezpečnostní agentury ABL (nyní Mark2 Corporation Czech). Tam působil v době, kdy firmu spoluvlastnil nepravomocně odsouzený poslanec Věcí veřejných Vít Bárta. Tehdy měla ABL mimo jiné kontroverzní zakázku od Prahy 11 na sledování politických odpůrců a opozičních zastupitelů.