V Karibiku byl zatčen muž odsouzený za loupež století

Praha - V Dominikánské republice zatkla policie Františka Hajna, který byl v Česku jako uprchlý odsouzen za loupež více než 154 milionů z vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas. Uvedla to televize Prima, informaci večer potvrdilo i české ministerstvo spravedlnosti. Na akci se podílela také česká policie. Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká ČT potvrdila, že Hajn už byl převezen do České republiky. Policie si ho převzala v úterý v ranních hodinách na ruzyňském letišti v Praze.

„Mohu potvrdit, že hledaný František Hajn byl zadržen v Dominikánské republice, a to ve spolupráci českých a dominikánských policistů. Byl už převezen do České republiky, ale vzhledem k probíhajícím úkonům nebudeme prozatím poskytovat žádné další bližší informace,“ řekla ČT Kopecká.

Pražský městský soud uložil Hajnovi na konci června desetiletý trest vězení, jeho spolupachatel Tomáš Půta odešel se souhrnným dvanáctiletým trestem. Oba muži mají také nahradit škodu. Třetího obžalovaného, Maroše Šuleje, soud osvobodil. Půta a Šulej byli v minulosti odsouzeni v procesu s Berdychovým gangem.

Loupež se odehrála 16. září 2002. Hajn s nejméně dvěma lidmi tehdy v přestrojení za policisty podle obžaloby zastavili pancéřové vozidlo bezpečnostní agentury, když právě vyjíždělo od Citibank na Evropskou třídu v Praze 6. Hajn údajně vytáhl zbraň a osádce vozu pohrozil i výbušninou. Řidiče tak podle státního zástupce donutil k otevření vozu i k tomu, aby se s vedoucím osádky přesunuli do přechodové komory auta. Sám si pak prý sedl na místo spolujezdce a s pistolí v ruce je hlídal.

Poté údajně odjeli k nádrži Jiviny v Praze 6. Hajn, Půta a další lidé zde podle spisu vzali z auta peníze - asi 154 milionů korun. Půta pak údajně zapálil auto použité při přepadení. Peníze se nikdy nenašly.