Policie musí ušetřit půl miliardy, Kubice poukázal na řídící posty

Praha - Požadavky na mzdy pro policisty na příští rok se musí snížit o půl miliardy. Návrh změn organizace a počtu policistů předloží ministr vnitra Jan Kubice za měsíc vládě. V posledních letech sice počet policistů klesl, ale pouze přirozenými odchody, nikoli reorganizací. Neubylo tak policistů v řídících funkcích s vyššími platy, naznačil Kubice, kudy se má další vývoj v policii pohybovat.

Kubice dnes ministry seznámil se srovnávací analýzou, podle níž obstarává v Česku stejnou nebo podobnou agendu víc policistů než v okolních zemích. Česko je zároveň v počtu policistů na špičce zemí východní Evropy. Podle předsedy nezávislého odborového svazu policie Milana Štěpánka je současný počet policistů na hraně. Pokud je ale analýza přesná, měla by se podle něj pozornost resortu zaměřit spíše na to, aby se nevytvářela další zbytečná místa na úrovni krajů nebo dalších řídících struktur.

Případné škrty by se podle Štěpánka rozhodně neměly dotknout uniformovaných policistů ve výkonu a kriminalistů. „To je největší obava mezi policisty, že se další restrikce, pokud nějaké budou, dotknou především těchto lidí… Spousta policistů z různých krajů má informace o tom, že se budou snižovat počty v jejich regionech o desítky, někdy i více než sto služebních míst,“ řekl ve Studiu ČT24. Policisté v přímém výkonu by podle něj nelibě nesli i další snižování platů, které trvá už tři roky.

Rozhovor s Milanem Štěpánkem (zdroj: ČT24)

Kabinet už schválil úspory ve vzdělávání policistů, rozhodl i o zrušení tří ze šesti škol, a to v Praze-Ruzyni, Jihlavě a Brně. Návrh vytvořila skupina odborníků s odboráři a výsledkem má být úspora až 144 milionů korun. Budovy chce vnitro dále využívat jako oddělená školicí centra. Změny se podle vnitra netýkají Policejní akademie ČR v Praze, protože je státní vysokou školou, kterou zřizuje zákon, zatímco u ostatních škol je zřizovatelem vnitro.

Tři zbylé školy se zaměří na různé specializace: v Praze to bude například výuka pořádkové a dopravní policie, jazyková příprava a speciální řidičský výcvik, v Pardubicích kriminální policie, ochrana utajovaných informací, krizové řízení nebo pyrotechnika a v Holešově cizinecká policie, zbraně a střelivo a střelecká příprava.