Zmocněnkyní pro lidská práva je právnička Monika Šimůnková

Praha - Vládní zmocněnkyní pro lidská práva dnes kabinet Petra Nečase jmenoval právničku zabývající se ochranou dětí Moniku Šimůnkovou. Česko nemělo zmocněnce pro lidská práva, který předsedá také stejně zaměřené vládní radě i radě kabinetu pro záležitosti romské komunity, od poloviny září. Tehdy vláda z této funkce odvolala Michaela Kocába. Ještě předtím zrušila funkci ministra pro tuto oblast.

„Ráda bych pokračovala v tom pozitivním, co bylo uděláno mými předchůdci. Priority zůstávají stejné,“ řekla Šimůnková s tím, že jde především o romskou problematiku, téma seniorů a ochrany dětí. Podotkla, že je ráda, že se do funkce dostala žena. Své první kroky nechtěla novinářům přiblížit, protože se nejdříve chce seznámit se svým týmem.

Šimůnková o svých plánech:

„Přicházím z neziskového sektoru, kde jsem působila sedm let v nadaci Naše dítě jako právnička, a protože vím, že neziskový sektor má svoji nezastupitelnou úlohu, bude dialog s neziskovými organizacemi jednou z priorit mého úřadu.“

Šimůnková působila například v Nadaci Naše dítě, má advokátní zkoušku. Podílela se na přípravě legislativy neziskového sektoru, legislativy týkající se dětí a dětských práv, internetové bezpečnosti, domácího násilí a podobně. Je zakladatelkou a manažerkou Linky právní pomoci, na které veřejnost dostává bezplatnou právní pomoc v oblasti dětských práv. Byla také členkou pracovních skupin při ministerstvu spravedlnosti pro otázky mezinárodních únosů dětí a pro mediaci v netrestních věcech.

Kritika sdružení otců K213

„O Šimůnkové toho najdete velmi málo. Jen to, že léta seděla na telefonní lince Nadace Naše dítě. Tedy něco jako telefonní operátorka. Její kolegyně z nadace Zuzana Baudyšová a Marie Vodičková, komunistická prokurátorka podezřelá z kupčení s dětmi, jsou ultrafeministky.“

Zmocněnec pro lidská práva předsedá některým vládním radám a řídí jejich činnost. Garantuje také vypracování koncepcí ochrany lidských práv v Česku. Chystá návrhy opatření a právních změn, které se týkají menšin. Kocáb začal připravovat mimo jiné zákon o agentuře pro začleňování Romů.

Monika Šimůnková
Zdroj: ČT24