V neděli udeří tropy, hrozí požáry

Praha - V neděli zasáhnou Českou republiku tropické teploty, které zvýší riziko požárů i zdravotních problémů. Příliv teplého vzduchu vyvrcholí v pondělí, kdy rtuť může vyšplhat až na 35 stupňů Celsia, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha meteorologů platí pro celou republiku, ale nejtepleji bude v Čechách a na jihu Moravy.

„Od neděle k nám bude proudit tropický vzduch od jihozápadu. Jeho příliv bude vrcholit v pondělí,“ uvedli pracovníci ČHMÚ. Již v neděli může teplota vystoupat na 29 až 33 stupňů Celsia, ale v pondělí se budou maximální hodnoty pohybovat ještě výše, mezi 31 a 35 stupni.

Výstraha před velmi vysokými a nebezpečnými teplotami platí v pondělí od 12:00 do 20:00 pro téměř celé Česko, vyjma Vysočiny, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje. Ve stejných regionech se mohou již v neděli od 12:00 do 20:00 podle ČHMÚ vyskytovat vysoké, ale již méně nebezpečné teploty, které v pondělí v tomtéž časovém rozmezí zasáhnou i zbytek republiky. Varování je platné pro oblasti do 600 metrů nadmořské výšky.

Kvůli výraznému teplotnímu skoku a přetrvávajícímu suchu vzroste nebezpečí vzniku a šíření požárů, varovali meteorologové. Výstrahu před požáry vydali pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Liberecký, Ústecký, Jihomoravský a Zlínský kraj, varování platí od nedělních 07:00 do odvolání. Ústav nedoporučuje kdekoliv v přírodě rozdělávat oheň, kouřit nebo používat přenosné vařiče i jiné zdroje otevřeného ohně.

Horko ovšem nezvyšuje pouze riziko vzniku požárů, ale také kolapsu organismu, a to převážně dětí, nemocných lidí, starších osob či zvířat. „Doporučujeme nenechávat děti, ale i zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech,“ uvedl ČHMÚ.

Lidé by podle meteorologů neměli dlouho pobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách a omezit tělesnou zátěž. Také by měli dostatečně pít - děti s váhou do 20 kilogramů 1,5 až dva litry denně a starší děti a dospělí kolem tří litrů. Ledově vychlazené nápoje ale nejsou vhodné, ČHMÚ doporučil neslazené, nealkoholické a neperlivé nápoje bez kofeinu. Při použití klimatizace by měl rozdíl teplot mezi venkovním a klimatizovaným prostředím činit nejvýše pět stupňů Celsia.

Pracovníci ústavu rovněž upozornili, že množství ozónu je dnes pod dlouhodobým průměrem, dokonce extrémně podprůměrné. „Při pobytu na přímém slunci by měli lidé používat ochranné prostředky - krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývky hlavy,“ sdělili meteorologové. Vysoké teploty by již v úterý měly začít ustupovat k jihovýchodu. Ochlazovat se ovšem bude jen velmi zvolna.

Ilustrační foto
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP