Dukův tajemník: Církev na penězích sedět nebude

Praha - Necelých 400 křesťanů, včetně některých duchovních, podepsalo prohlášení „Křesťané proti zákonu o církevním majetku“. Dali tak najevo rozpaky nad zákonem o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Senát návrh zákona před 14 dny vrátil do Poslanecké sněmovny. Nečas věří, že veto Senátu přehlasuje. ČSSD zase navrhuje současnou podobu zamítnout a zahájit nové kolo jednání všech parlamentních stran s církvemi. Navrhuje vznik Veřejnoprávního fondu, do kterého by se odebraný majetek církví soustředil. Z fondu by se pak platily aktivity církví.

„Přijetí tohoto návrhu zákona daňovým poplatníkům, kteří vidí dál než za nejbližší roh, než za horizont jednoho rozpočtového roku, finanční prostředky ušetří,“ uvedl premiér Petr Nečas. Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky nemá Nečasův kabinet jistou většinu ve sněmovně pro hlasování o majetkovém vyrovnání. „My jako sociální demokraté neodmítáme, aby došlo k dlouhodobému narovnání vztahu mezi státem a církvemi. Odmítáme tento způsob narovnání, který předkládá koalice ODS a TOP 09,“ uvedl Sobotka. 

ČSSD navrhuje vznik Veřejnoprávního fondu, do kterého by se odebraný majetek soustředil. Z něj by se platily aktivity církví. Vláda navrhuje vrátit církvím asi polovinu zabaveného majetku za zhruba 75 miliard korun, další peníze by jim stát vyplatil postupně během následujících 30 let. Rozhodovat se bude na podzim v Poslanecké sněmovně. Pokud zákon projde, přestane stát hradit platy duchovním, tzn. přibližně 1,5 miliardy ročně.

Proti zákonu vznikla petice, získala již stovky podpisů křesťanů

Petici „Křesťané proti zákonu o církevním majetku“ podepsal také Jiří Silný, ředitel Ekumenické akademie Praha a duchovní Církve československé husitské. Přidal se tak ke stovkám dalších křesťanů, kteří peticí nesouhlas vyjádřili.

Jiří Silný, ředitel Ekumenické akademie Praha a duchovní Církve československé husitské

„Zákon diskredituje postavení církví a veřejnost polarizuje.“

OVM: "Křesťané proti zákonu o církevním majetku" (zdroj: ČT24)

Evangelický farář Miloš Rejchrt pro deník Pávo uvedl, že mu do jisté míry vadí kalkul katolické církve. Podle něj se katolická církev snaží stáhnout ostatní církve do nepopularity kvůli vyplácení miliard. Milan Badal, osobní tajemník arcibiskupa pražského, kardinála Dominika Duky, jakýkoli kalkul odmítá a naopak hovoří o přátelském gestu ze strany katolické církve.

Milan Badal, osobní tajemník arcibiskupa pražského, kardinála Dominika Duky

„Katolická církev se vzdává části peněz, protože některé církve v roce 1948 legitimně ještě neexistovaly, nebo měly malé majetky, ale budou potřebovat nebýt placeny státem a jediný způsob je podělit se s nimi o ten vlastní majetek, který dostane katolická církev. Není to kalkul, ale přátelské gesto.“

Do blokovaného majetku, který by byl církvi navrácen, by církev podle Badala investovala. „Církev na penězích nebude sedět,“ uvedl. Peníze by investovala do rozvoje řemesel, která upadají, a slibuje si podíl na oživení hospodářství. Zároveň by podle Badala chtěla investovat do stavby zařízení, která jsou potřebná - školky, hospicy apod.