Dva obvinění z Toflova gangu zůstanou ve vazbě

Brno - Brněnský krajský soud prodloužil vazbu Miloši Almásymu a Petru Křipskému z tzv. Toflova gangu. Oba jsou ve vazbě už 13 měsíců. Soud je v ní ponechal z obavy, že by se mohli na svobodě pokusit o útěk, dodal soudce Miloš Žďárský. Ten má přidělenou i kauzu celého Toflova gangu, termín zahájení procesu by prý mohl znát asi do měsíce. Spis má asi 50 tisíc stran, z nichž většinu musí nastudovat.

Jednání o vazbě trvalo bezmála dvě hodiny. Oba obvinění, kteří v minulosti působili u jihomoravské policie, usilovali o propuštění. Almásy je považován za vůdčí postavu gangu. Z 13 obviněných je vazebně stíhán s Křipským. Další tři muži si odpykávají trest vězení za jiné skutky a zbytek je na svobodě.

Toflovým gangem je nazývána skupina třinácti bývalých brněnských policistů, kteří údajně vydírali podnikatele. Jeho členové si nejprve vymysleli křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájili stíhání vytipovaného podnikatele. Následně mu nabídli, že vše zahladí. Žádali ale za to úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10 tisíc korun až do milionů. Podle policie vydírali v letech 1998 až 2010. Podle jednoho ze svědků měli být jen špičkou ledovce. „Tihle lidé byli jen posluhovači justiční a soudní mafie,“ vypověděl. Vykonávali prý zadání celků napojených na soudní moc.

Gang údajně vedl bývalý brněnský policista Michal Tofl, který byl v červnu 2010 zastřelen samopalem. Policie zadržela tři muže, jeden z nich se v olomoucké vazební věznici oběsil.

Kauza Toflova gangu znovu před soudem (zdroj: ČT24)