ODS na billboardech propaguje restituce a vrací úder ČSSD

Praha - Občanští demokraté představili vlastní billboardy, na kterých chtějí vyzdvihnout pozitiva restitucí. Chtějí na nich mimo jiné ukázat, že církve budou o nově nabytý majetek pečovat. Kampaň ČSSD proti církevním restitucím má podle ODS rozdělit společnost. Opoziční straně vyčetli i pokrytectví a populismus. ČSSD naopak upozorňuje na to, že církvím jde o zbohatnutí. Podle ODS ale sociální demokraté sami nedokázali problém vyrovnání s církvemi vyřešit. Když se o to v roce 1998 pokoušeli, došli údajně k podobným číslům jako kabinet Petra Nečase. ČSSD se proti tvrzením ODS vzápětí ohradila s tím, že jsou nepravdivá, zavádějící a hrubým způsobem urážejí úsilí a čest všech generací sociálních demokratů a jejich příznivců.

Pozitivní přínos vráceného církevního majetku ilustruje ODS na billboardu konkrétním příkladem restituovaného a nerestituovaného církevního majetku ve Vyšším Brodě. Na dalším z billboardů je tvář lídra ČSSD Bohuslava Sobotky v pozadí s Lidovým domem, který je pražským sídlem ČSSD. „Ze sídla získaného v restituci se teď káže proti restituci“ stojí na plakátu, který ODS umístila na mobilní nosič a nechala odvézt před Lidový dům.

Sobotka: ČSSD se nenechá odradit od svého kritického postoje

Podle Nečase se sociální demokraté chovají pokrytecky, když nyní kritizují restituce a sami dříve vysoudili Lidový dům. ČSSD ho získala v roce 2000 po několikaletém soudním sporu. Ústavní soud totiž přiznal společnosti Cíl vlastněné ČSSD, že je majitelem budovy. Lidový dům tak definitivně přiřkl ČSSD. Nečas dnes proces, kterým ČSSD dům získala, označil za „privilegovanou restituci“. Sobotka na to reagoval slovy, že Lidový dům nikdy nebyl ČSSD vydán v restituci. „Tento dům sociální demokraté vlastnili od roku 1939 a nikdy ho podle soudních rozhodnutí vlastnit nepřestali. ODS tedy užívá informace, které jsou zcela nepravdivé a zcela falešné,“ řekl na tiskové konferenci.

  • Billboard ODS k církevním restitucím autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK
  • Kampaň ČSSD proti církevním restitucím zdroj: ČT24

Podle ODS navíc sociální demokraté sami nedokázali problém vyrovnání s církvemi vyřešit. Když se o to v roce 1998 pokoušeli, došli údajně k podobným číslům jako současná vláda. „Pokud si vezmeme 100 miliard korun, což je spodní hranice odhadu, a započítáme inflaci do roku 2012, dostaneme se k částce, která dokonce o půl miliardy přesahuje objem, který navrhuje vláda… Sociální demokracie v podstatě sama sebe usvědčuje z toho, že selektivně zapomíná a lže, protože sama k této částce jako spravedlivé dospěla, jenom neměla odvahu prosadit to v legislativě,“ uvedl Nečas.  

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD: „Když jsem poslouchal vystoupení premiéra Petra Nečase, tak to pro mě byla taková zvláštní směsice arogance a řekl bych argumentační prázdnoty a to je velmi nedobré. My jsme potřebovali slyšet nějaké věcné, konkrétní argumenty.“ 

Občanští demokraté billboardy reagují na kampaň ČSSD, která už své plakáty proti restitucím vylepila. Je na nich nápis ODS a TOP 09 chtějí darovat církvím 134 miliard a obrázek s modrou rukou dávající pytel druhé ruce, zřejmě duchovního. Plakáty ČSSD ostře kritizovaly církve. Sociální demokraté ale tvrdí, že míří jen proti vládní verzi vyrovnání s církvemi.  

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi má před sebou poslední hlasování ve sněmovně. Dojde na něj na schůzi, která začíná příští týden. Vláda potřebuje 101 poslanců, aby přehlasovala veto Senátu. Není ale jisté, zda pro zákon zvednou ruku všichni poslanci ODS. Mimo televizní kamery mnozí připouštějí, že klub jednotný být nemusí. Mluví se například o poslancích Janu Floriánovi či Pavlu Suchánkovi. „Jsem nakloněn tomu ten hlas dát, ale samozřejmě budu chtít ještě slyšet nějaké argumenty,“ řekl ČT Suchánek. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová určité napětí uvnitř ODS připouští, nepředpokládá ale, že by se mělo promítnout do jednotného postoje ODS ve sněmovně.