Lessy kontruje trestním oznámením na Kubiceho

Praha – Bývalý policejní prezident Petr Lessy podal prostřednictvím svého advokáta Václava Lásky kvůli svému odvolání trestní oznámení na ministra vnitra Jana Kubiceho. Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdil pro ČT Lessyho advokát Václav Láska s odůvodněním, že Kubice zneužil svou pravomoc, když nepostupoval, jak mu ukládá zákon.

„Ministr je povinen předtím, než kohokoli propustí ze služebního poměru, provést své vlastní šetření a shromáždit si podklady k tomu, aby se mohl najisto postavit za to, že se věci udály tak, jak bude v rozhodnutí tvrdit. Vzhledem k tomu, že se pan ministr podle svých slov dozvěděl o důvodech pro propuštění pana Lessyho tři hodiny před jeho doručením ve Frýdku-Místku, je zřejmé, že si žádné takové šetření neprovedl,“ řekl ČT Lessyho advokát.

Že si Kubice nic neověřil, plyne podle Lásky i z toho, že by v takovém případě ministr zjistil, že v den, „kdy měl pan Lessy spáchat skutek, který je mu kladen za vinu, v Praze, byl na základě dovolené, kterou mu mimo jiné sám pan ministr schválil a podepsal, v Ostravě.“

Václav Láska
Zdroj: ČT24

Podle slov samotného Kubiceho Láska soudí, že propuštění policejního prezidenta ze služebního poměru bylo dopředu připravené. Během tří hodin by totiž jinak stihl ministr nastudovat podklady, které obdržel od inspekce, vyhotovit rozhodnutí o propuštění ze služebního poměru a doručit ho do Frýdku-Místku.

Petr Lessy: „Na základě vývoje událostí vůči mně pan ministr Kubice zneužil služební zákon.“

Ministr není povinen nic šetřit, tvrdí jeho mluvčí

„Pan ministr není orgánem činným v trestním řízení, aby prováděl šetření při podezření z trestného činu. Od toho tady máme GIBS, která panu ministrovi předala v usnesení výsledky jejího šetření, s nimiž se ztotožnil dozorující státní zástupce. Pan ministr konal tak, jak mu ukládá zákon,“ reagoval pro ČT mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.