Švejnar o Hrad bojovat nebude

Praha - Ekonom Jan Švejnar nebude kandidovat na prezidenta. Jeden z možných favoritů volby dnes oznámil, že chce pokračovat ve své akademické činnosti. Švejnar původně zvažoval kandidaturu pod záštitou sociální demokracie, v květnu od ní ale ustoupil s tím, že pokud bude kandidovat, tak jako nezávislý. Voličské průzkumy mu v posledních týdnech přisuzovaly třetí místo za Janem Fischerem a Milošem Zemanem.

Svým dnešním prohlášením Švejnar ukončil několikaměsíční dohady o tom, zda bude o nejvyšší ústavní funkci usilovat. Vlivný ekonom, jenž by nebyl v prezidentské volbě nováčkem (v roce 2008 kandidoval proti Václavu Klausovi), mj. uvedl:

„Plánuji se i nadále aktivně podílet na veřejném životě naší země. Zejména cítím potřebu se intenzivně věnovat výzkumu a tvorbě hospodářské politiky, která je v současné krizi klíčová pro další vývoj České republiky, Evropy a globální ekonomiky.“

Švejnar zároveň informoval, že bude nadále pokračovat ve své akademické činnosti na CERGE Univerzity Karlovy a v Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR, stejně tak bude působit jako profesor a ředitel Centra pro globální hospodářskou politiku na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

„Rád bych touto cestou poděkoval spoluobčanům, kteří mi vyjádřili podporu ať už osobně, anebo v průzkumech veřejného mínění, jakožto i sponzorům, kteří mi nezištně nabídli finanční pomoc pro případnou kampaň,“ dodal v tiskovém prohlášení.

Vyjádření Jana Švejnara
Zdroj: ČT24

Politický profil Jana Švejnara čtěte zde.

Švejnarovy hlasy potečou k Fischerovi

Ve volbě favorizovaný ex-premiér Jan Fischer není Švejnarovým krokem udiven. „Není to pro mne překvapením. Nic se tím nemění, pokračuji dál v práci,“ uvedl. Obdobně se vyjádřil i kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, který prý jasné Švejnarovo odhodlání jít do prezidentských voleb neviděl už na jaře. „Dnes je navíc pozdě, aby začal shánět podpisy a organizovat si zázemí, to by byl téměř neřešitelný problém. Bylo to logické završení,“ podotkl Dienstbier.

Podle sociologa a ředitele společnosti Factum Invenio Jana Herzmanna bude ze Švejnarova rozhodnutí profitovat nejvíce právě Jan Fischer. „My máme naměřeno, co by se mělo stát. Čekáme, že příznivci Jana Švejnara přijdou k volbám, nesníží se tedy očekávaná účast. Své hlasy rozdělí mezi kandidáty, kteří jsou vnímaní jako nezávislí, nestraničtí,“ vysvětlil. Asi dvě třetiny by jich měl získat Fischer, menší část Švejnarových příznivců zřejmě podpoří Zemana či Dlouhého.

Nejdřív za ČSSD, poté nezávislý, nakonec vůbec

V roce 2008 Švejnar ve vypjaté parlamentní prezidentské volbě těsně prohrál s Václavem Klausem. O nominaci Švejnara do nynější volby prezidenta uvažovala ČSSD. Švejnar ale v květnu prohlásil, že pokud by kandidoval, byl by nestranickým kandidátem. Sociální demokracie nakonec přidělila stranickou nominaci svému místopředsedovi Jiřímu Dienstbierovi. Švejnar svůj zájem o Hrad ale v dalších měsících nepotvrdil a nedělal ani žádné kroky v kampani. V červenci oznámil, že o své účasti ve volbě rozhodne během léta.

Švejnar se v průzkumech veřejného mínění před volbou prezidenta pohyboval na předních příčkách. V posledních měsících jeho podpora sice klesala a na druhém místě ho ve většině průzkumů vystřídal expremiér Miloš Zeman, stále se ale pohyboval kolem třetího místa. Někdejšímu úřednickému premiérovi Janu Fischerovi, který je zatím největším favoritem volby, Zemanovi a dalším kandidátům, tak nyní ubyl vážný soupeř v souboji o Hrad.