Rath zůstává ve vazbě, soud kauci nepovolil

Praha - Krajský soud v Praze nepovolil propustit stíhaného poslance Davida Ratha z vazby na kauci. Podle mluvčí krajského soudu Zuzany Steinerové odvolací senát vyhověl stížnosti státního zástupce a zrušil rozhodnutí Okresního soudu Praha-východ, který připustil jako možnou finanční záruku kauci ve výši 14 milionů korun. Případ se nyní vrací k okresnímu soudu, který bude o žádosti poslance znovu rozhodovat. Nyní však bez možnosti vyměřit za možné propuštění kauci.

S kaucí nesouhlasil státní zástupce ani Rath. Poslanec namítal, že je částka příliš vysoká. Podle státního zástupce by neměla být přípustná žádná finanční záruka. Nadále totiž panuje obava, že by bývalý hejtman mohl utéct a že by mohl pokračovat v trestné činnosti. „Tříčlenný soudní senát přisvědčil námitkám státního zástupce a nevyhověl námitce obviněného,“ uvedla Steinerová. „Rozhodnutí soudu jsme zatím neobdrželi, takže se k němu nebudu vyjadřovat,“ reagoval jeden z Rathových obhájců Adam Černý.

Poslanec je ve vazbě od půlky května stejně jako šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Podle Okresního soudu pro Prahu-východ i u ní stále hrozí, že by mohla uprchnout. Za mřížemi zůstává i další obviněný v kauze, předseda představenstva firmy Puro-Klima Martin Jireš. U něj sice soud shledal, že vazbu může opustit, státní zástupce ale proti tomu podal stížnost. Ze stejného důvodu se zatím nedostal na svobodu ani šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský.

Z čeho je David Rath viněn

  • Úplatkářství při nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici a kladenský domov důchodců
  • Úplatkářství při nákupu zdravotnických technologií pro mladoboleslavskou nemocnici
  • Zmanipulování zakázky a přijetí sedmimilionového úplatku v kauze rekonstrukce zámku v Buštěhradě (poslanci ho v tomto případě vydali k trestnímu stíhání již počátkem června)

V celé kauze je celkem stíháno 11 lidí, ve vazbě jich je šest. Ve středu soud rozhodne o bývalém poslanci Petru Kottovi a člence představenstva společnosti ML Compet Lucii Novanské. Ve vazbě byla dříve i další obviněná, kladenská podnikatelka Ivana Salačová. Poté, co vypovídala, byla ale propuštěna.