Sexuologové: Barták netrpí deviací, je ale extrémní machista

Praha - Už druhý týden pokračuje soud s lékařem Jaroslavem Bartákem, který měl sexuálně napadat své asistentky. Klíčovým svědkem kauzy je Bartákův bývalý řidič Josef Novák. Lékař podle něj nebyl zpočátku tak agresivní, postupně se to ale začalo stupňovat. Svůj podíl měl na všem i alkohol. Sexuologové popisují obžalovaného jako člověka se zvýšenou agresivitou, nezjistili u něj ale žádnou sexuální deviaci ani sklony k sadismu. Další líčení je naplánované na přelom října a listopadu. Z jedenácti dívek, které měly před soudem vypovídat, se totiž čtyři omluvily.

Bartákův bývalý řidič Josef Novák u lékaře pracoval sedm let. Lékař podle něj nebyl zpočátku tak agresivní, postupně se to ale začalo zhoršovat. „Začalo mi být divný, že to těm děvčatům není moc příjemný. Podíval jsem se do zrcátka a viděl jsem, že se třeba odtáhla, zašklebila nebo na mě udělala nějaký posunek… Začal jsem mít podezření, že to nebude standardní… Zkracovala se doba působení asistentek, protože ta agresivita už byla tak veliká, že děvčata odcházela,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Podle Nováka se dívky snažily od Bartáka odejít, ale bály se: „Některá mi říkala, že ji i zbil. Ukazovala mi i modřiny, které měla údajně od něj. No a snažily se od něj dostat pryč…. Využily možnosti, kdy byl například na dovolené s rodinou, a podaly výpověď. Byly zaměstnankyně polikliniky, tak šly za jejím ředitelem a ukončily pracovní poměr dohodou.“

Josef Novák
Zdroj: ČT24

Znalci: Barták je nezvladatelný pijan a machista s velkým egem

Sexuologové Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina popisují obžalovaného jako člověka se zvýšenou agresivitou, nezjistili u něj ale žádnou sexuální deviaci ani sklony k sadismu. Uvedli to před soudem jako autoři znaleckého posudku. Barták má podle nich specifickou životní filosofii, ve které hraje výraznou roli jeho ego a obecně svět mužů. Podle Weisse má i jistou poruchu osobnosti, není to ale duševní choroba. Mezi rysy jeho osobnosti prý patří pozérství, agresivita, nezdrženlivost a vztahovačnost.

Podle Weisse nemá Barták ani pocit viny a je „postojově uzavřený“, proto je možnost znovuzačlenění do normální společnosti podprůměrná. Závislost na alkoholu u lékaře nezaznamenali. Shodně ale uvedli, že je spíše ukázkou „nedisciplinovaného pijana, který se často uvádí do stavu opilosti“. Bartákův vztah k ženám Zvěřina označil jako „extrémní machismus“. Znalci vypovídali i o jednotlivých poškozených dívkách. Jejich výpovědi označili za věrohodné a u všech se shodli na psychických problémech spojených s traumatem.

Barták: Dívky měly psychické problémy už předtím

Barták měl k posudkům výhrady, tvrdí, že žádnou poruchu osobnosti nemá. Nesouhlasil ani se závěry ohledně dívek, protože prý měly psychické problémy už před příchodem k němu. U jedné z nich následné trauma zcela vyloučil a tvrdil, že měla pouze problémy s ledvinami, protože nastydla, když se bosá účastnila natáčení eroticko-historického filmu Svobodný zednář Giacomo Casanova, ve kterém Barták sám účinkoval. Dodal, že dívka měla psychické problémy už dříve, přičemž trpěla sebepoškozováním a byla posedlá zlem a krví. Dozvěděl se to údajně ve chvíli, když se mu svěřila, že chce vystoupit z katolické církve. „Kontaktoval jsem kvůli tomu kardinála Duku,“ řekl Barták soudu.

Soud s Bartákem bude pokračovat na konci října (zdroj: ČT24)

Kauzu od počátku sleduje i reportérka České televize Pavla Kubálková. Na chování Bartáka se podle ní od počátku zadržení nic nezměnilo: „Všichni se shodují na tom, že pan Barták vypadá, jako kdyby žádná roční vazba nebyla. Chová se úplně stejně jako před tím, než ho policie zadržela. Jeho slovník a všechno je stejné,“ popsala chování obžalovaného.

Od Bartákova zadržení přímo na ruzyňském letišti při návratu z dovolené uplynul více než rok. Aféru spustila jedna z jeho bývalých asistentek Lucie, kterou údajně trýznil na dovolené na Filipínách. Dívka už dříve vypověděla, že ji vylákal pod záminkou pracovní cesty, tam ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval jí smrtí. Později se přidaly s oznámeními další ženy. Podle kriminalistů se jeho jednání těžce podepsalo na psychice tří žen. Hrozí mu až 12 let.