Návrhy rebelů mají ušetřit státu 10 miliard

Praha – Revoltující poslanci ODS předložili na večerním jednání několik návrhů, díky nimž by se především na výdajích státu dalo uspořit 10 miliard korun. Budou analyzovány a propočítány, v rámci ODS o nich proběhnou další jednání, uvedl Marek Šnajdr. Podle jeho slov průběh setkání značí posun k pozitivnímu řešení sporu kolem vládního daňového balíčku.

„Dohodli jsme se, že návrhy budeme dále analyzovat. Nejsme hotovi, takže nemůžeme předložit hotový koncept řešení v souvislosti s vládním daňovým balíkem. Na druhou stranu mohu konstatovat, že se posouváme…,“ prohlásil v Událostech, komentářích Marek Šnajdr. Dodal, že prioritu pro skupinu poslanců představují úspory na výdajové stránce rozpočtu, aby se nemusely zvyšovat daně. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura už odpoledne po jednání sněmovního klubu ODS sdělil, že pracovní skupina by měla přinést klubu stanovisko zhruba do konce příštího týdne.

Na jednání pracovní skupiny měly obě skupiny mluvit o hospodaření s budovami, v nichž sídlí úřady. „Je zajímavé, že skoro ve 30 procentech objektů jsme v komerčních prostorách, kde jsme za vysoké nájemné,“ uvedl exministr zemědělství Ivan Fuksa.

Revoltující poslanci ODS už dříve navrhli, aby v příštím roce nerostl počet státních zaměstnanců o 1 400, jak to plánuje vláda. Hovoří také o změnách v nákupu služeb pro státní úřady, úsporách v administrativě a v provozních výdajích státu. Chtějí rovněž státní dluh snížit dalšími privatizacemi státního majetku. 

Programem koalice není zvyšování daní, ale naplnění systémových reforem, které povedou ke snížení deficitu, zdůraznil Tluchoř. „My pevně věříme, že se nám povede dohodnout takové parametry, že nebude třeba daně zvyšovat,“ dodal. „Budeme hledat v oblasti úspor, v oblasti zvyšování některých příjmů z podílů státních firem apod. Čili ten prostor je možný hledat kombinací na příjmové i výdajové stránce, my výrazně preferujeme stránku výdajovou – tedy šetření,“ uvedl Tluchoř ve Studiu ČT24.

Od roku 2014 je prý nezbytné přistoupit i k systémovým reformám: „Nemůžeme každý rok přidávat tu jedno, tu dvě procenta, to bychom za chvíli zastavili v této zemi úplně všechno,“ dodal Tluchoř. Stanjura však poukázal na to, že většina návrhů „rebelů“ zvyšuje rozpočtové příjmy, čehož ovšem není možné dosáhnout už příští rok. Například privatizace trvají měsíce, možná léta, řekl.

Balíček zvyšuje DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent, zavádí dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy, omezuje výdajové paušály živnostníků a ruší slevu na dani u pracujících důchodců. Podle vlády má přinést asi 25 miliard korun. Na zvýšení daně z přidané hodnoty z toho připadá asi 16 miliard korun.

Předchozí pokus vlády prosadit soubor daňových a dalších změn ale skončil neúspěchem. Předlohu vetoval Senát a při opakovaném hlasování ve sněmovně se část poslanců ODS postavila proti. Vláda proto vzápětí předložila balíček znovu a spojila s ním svou důvěru.