Z VZP dál tečou peníze do IZIPu, měsíčně dostane 5 milionů za portál

Praha - Ze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) stále tečou vysoké částky do společnosti IZIP. Smlovy na elektronické zdravotní knížky sice pojišťovna vypověděla, teď ale bude IZIPu měsíčně platit pět milionů korun za provozování svého portálu. VZP přes něj komunikuje se zdravotnickými zařízeními i s pojištěnci. Smlouva, která byla uzavřena na dobu neurčitou, je ale podle právních analýz ministerstva velmi nevýhodná. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Právníci: VZP podpisem smlouvy „brutálně obešla zákon“

Ministerstvu zdravotnictví například vadí, že portál nepatří VZP. Data nadále vlastní IZIP. Pojišťovna v portálu také nemůže nic měnit. „Správný a hospodárný postup by byl takový, že si objednatel má ujednat veškeré další dispozice s dílem, jehož vytvoření si pro sebe objednal a zaplatil,“ píše se v právní analýze ministerstva, kterou má server k dispozici. Právníci také konstatovali, že VZP podpisem smlouvy „brutálně obešla zákon“.

Po vypovězení smluv na elektronické zdravotní knížky i portál hrozilo, že od ledna 2013 zůstane VZP bez portálu. Objevily se spekulace, že IZIP dosáhl nové smlouvy pod pohrůžkou prodeje dat klientů jiným pojišťovnám. Ředitel pojišťovny Pavel Horák to ale již dříve popřel. Zdůraznil, že data patří klientům a oni jediní mají právo s nimi disponovat. Do dat nemá podle Horáka nikdo přístup, ani VZP, tím méně IZIP.

O prodloužení smluv na portál rozhodla na konci září správní rada VZP. Její člen Michal Sojka (ČSSD) tehdy uvedl, že tento postup schválila na návrh ministerstva zdravotnictví. Mluvčí resortu Vlastimil Sršeň to ale popřel. „Tento návrh nikdy ze strany ministerstva nepadl. Bohužel teprve nyní se naplno ukazuje, jak dalece se VZP dostala do závislosti na portálu IZIP díky předchozím krokům manažerů pojišťovny,“ prohlásil na konci září.