Tluchoř: Pokud se daňový balíček nezmění, ruku pro něj nezvedneme

Praha - Pokud by se vládní daňový balíček nezměnil tak, aby nezvyšoval daně, rebelové v ODS by pro něj ve sněmovně nehlasovali. Řekl to jeden z revoltujících poslanců Petr Tluchoř. Stále je prý ale přesvědčen o tom, že dohoda nad balíčkem bude. Tluchoř zároveň kritizoval předsedu strany Petra Nečase - obměna vedení ODS by podle Tluchoře měla být kvůli prohraným volbám a poklesu preferencí výrazná.

O vládním daňovém balíčku bude zítra jednat pracovní skupina ODS, poté zasedne poslanecký klub strany a ve dvě hodiny začne schůze Poslanecké sněmovny, na které by se měl balíček řešit. 

„Pokud by nedošlo k tomu, že bude přijat pozměňovací návrh takový, který by aspoň v základní podobě naplňoval myšlenku nezvyšování daní, tak bychom pro takový zákon nemohli hlasovat,“ zdůraznil Tluchoř. Doufá ale, že jednání nakonec dospějí k pozměňovacímu návrhu, na němž se shodne celá koalice.

Tluchoř tvrdí, že v ODS je velmi široká shoda na tom, že se daně zvyšovat nemají. Pokud by nebyl dojednán koaliční kompromis k balíčku, dokáže si představit, že pozměňovací návrh podá skupina revoltujících poslanců ODS. To, že návrh zákona je spojen s hlasováním o důvěře Nečasova kabinetu, označil Tluchoř za Nečasovu chybu. „Žádnou vládu neshazujeme,“ tvrdí Tluchoř.

Příští víkend se navíc koná volební kongres ODS, kde bude Nečas obhajovat předsednický post. Kromě rebelů se musí vypořádat i s výsledky krajských a senátních voleb, které nebyly pro stranu úspěšné. Tluchoř dal výsledky voleb do souvislosti právě s plánovaným zvýšením DPH a odklonem od programu. „Teď už nejde ani o jeden daňový balíček, ale o budoucnost ODS a budoucnost pravice v této zemi,“ prohlásil Tluchoř.