Za zbytečné stíhání dostane právník Rozehnal skoro půl milionu

Praha – Právník Aleš Rozehnal dostane téměř 450 tisíc korun jako odškodnění za stíhání v kauze Vladimíra Železného a převodu podílu ve firmě CET 21. Rozehnal byl spolu s bývalým šéfem televize Nova stíhán od roku 2003 kvůli podezření z daňových úniků při vlastnických změnách ve společnosti CET 21. Sám požadoval téměř 1,7 milionu korun jako nemajetnou újmu – stíhání mu prý vážně uškodilo v právnické kariéře.

Podle verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 2 byl Rozehnal stíhán nezákonně a také nepřiměřeně dlouho. Kvůli tomu mu má ministerstvo spravedlnosti vyplatit 446 500 korun. Rozehnal se několik let musel bránit stíhání kvůli údajnému mnohamilionovému krácení daní. Na rok a půl měl pozastavenu advokátní činnost, jeho společnost přišla o klienty a šest let byla ve ztrátě. Poznamenalo to také údajně jeho pedagogickou činnost: přednášel na pražské právnické fakultě, fakultě humanitních studií a bankovním institutu, přičemž se prý musel neustále vyrovnávat s poznámkami studentů. Nemohl také usilovat o další akademické tituly. 

Rozehnal v žalobě argumentoval hlavně tím, že stíhání trvalo neúměrně dlouho. Případ prý protahovala zejména policie. Na začátku sporu s ministerstvem požadoval 1,74 milionu korun, úřad mu z toho přiznal 50 tisíc Kč. Podle ministerstva totiž byla doba advokátova stíhání přiměřená. Soud tak dnes řešil zbytek požadované sumy. 

V kauze převodu obchodních podílů v CET 21 figurovali kromě Železného a Rozehnala také Vlastimil Venclík, Josef Alan, Fedor Gál a Peter Hunčík. Žalobci vinili skupinu z toho, že stát ošidila o více než 38 milionů korun. Všichni od počátku obvinění odmítali, soud je později obžaloby zprostil. Pravomocný osvobozující rozsudek padl počátkem loňského února.