Rušení lůžek? Nemocnice se bouří a žehrají na málo informací

Praha/Brno - Rozdílnými způsoby se nemocnice v českých krajích staví k rozhodnutí pojišťoven zrušit šest tisíc nemocničních lůžek, v reakcích ale převažuje rozčarování a vztek. Některá zdravotnická zařízení dosud neví, o kolik lůžek a za jakých podmínek přijdou, častokrát dokonce odmítají dohodu se zdravotními pojišťovnami podepsat. Na jihu Moravy potom zasahoval přímo hejtman Michal Hašek, který chce vstoupit do jednání s VZP.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek má s VZP jednat v listopadu; kraj s pojišťovnou uzavřel memorandum o zachování lůžkové péče po velkém rušení lůžek v roce 2011. Pojišťovna nyní zveřejnila plány na nové smlouvy se zdravotnickými zařízeními, které počítají s dalšími úpravami, například přeměnou 350 lůžek akutní péče. Tato změna situace je podle  Haška (ČSSD) nepřijatelná a hejtman hodlá dodržení memoranda vyžadovat.

V Jihomoravském kraji by novými smlouvami o lůžkovou péči měly zřejmě úplně přijít nemocnice v Hustopečích a v Tišnově, omezení se týkají i znojemské nemocnice nebo Vojenské nemocnice v Brně. „Rušení naší nemocnice znamená hazardování se životem a zdravím obyvatel Tišnovska. Obložnost našich lůžek se pohybuje přes 90 procent, jsou téměř stále plná a je určitě vyšší než využitelnost lůžek ve fakultních nemocnicích,“ řekl šéf tišnovské nemocnice Bořek Semrád.

Ředitel regionální pobočky VZP v Brně Jiří Kořínek uvedl, že od nového roku se žádná nemocnice nezruší, některým změnám se však nejspíše nevyhnou. „V průběhu listopadu budou nabídnuty smlouvy všem nemocnicím tak jako dosud. Nejde o to, že by nějaká nemocnice nedostala nabídku. Bude ale záležet na tom, v jakých odbornostech ty nabídky budou a to budeme upřesňovat v poradním sboru,“ řekl Kořínek.

Brandýs odmítá podepsat

Radikálně k rušení lůžek přistupuje nemocnice v Brandýse nad Labem. Ta nechce na podmínky pojišťoven přistoupit a smlouvu na příští rok odmítá podepsat. „Budeme dále poskytovat čtyřoborovou péči a budeme se ze zákona domáhat proplacení této péče,“ uvedl majitel brandýské nemocnice Petr Švikovský. Po případném neproplacení akutních zákroků se chce nemocnice pojišťovnami soudit.

„Já to nepovažuju za příliš šťastné, protože bez kontraktu pravděpodobně není možné dlouhodobě fungovat,“ konstatoval ředitel krajské pobočky VZP pro Středočeský kraj Pavel Pivrnec.

V těchto nemocnicích se má příští rok omezit akutní lůžková péče
Zdroj: ČT24/ČTK

Nemocnice Plzeňska si stěžují na málo informací

Další nemocnice zatím vyčkávají, stěžují si zejména na nedostatek informací. V rokycanské nemocnici mají dostat střednědobé smlouvy, co to ale konkrétně znamená a kolik akutních lůžek se zruší, zatím ale v nemocnici nevědí. „Informováni jsme nebyli, žádný dokument jsme nedostali,“ řekla ředitelka nemocnice Hana Perková.

Stejnou situaci zažívá i nemocnice ve Stodě „Zatím nevíme prakticky nic, zdravotní pojišťovny svůj návrh na obsah smluv ještě nepředložily,“ informoval její ředitel Jiří Suda. Na rozdíl od jižní Moravy nechce vedení Plzeňského kraje s ohledem na personál nemocnic nic komentovat. První jednání s pojišťovnami můžou ale začít už tento týden.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)