Schwarzenberg: Chceme Bělehrad u bruselského stolu

Praha – Česká republika jednoznačně podporuje vstup Srbska do Evropské unie. Tradiční stanovisko tuzemské zahraniční politiky dnes potvrdil šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, který se sešel se svým srbským protějškem Ivanem Mrkičem. Schůzka také ukázala, že česko-srbské vztahy tradičně zůstávají na vysoké přátelské úrovni.

„Na této cestě může vždy počítat s podporou České republiky. Nezávisle na ministru zahraničí je stálicí české politiky, že Srbsko podporujeme,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg s tím, že Česko bude stát vždy po srbském boku.

Harmonii mezi Prahou a Bělehradem vzápětí potvrdil i Mrkič. „Česká republika je vždy na naší straně, kdykoli je to potřeba. Zažili jsme to jak v historii, tak mnohokrát při naší cestě do Evropské unie,“ konstatoval šéf srbské diplomacie.

Kosovo jako brzda pro vstup

Stát v srdci Balkánu má od března oficiální kandidátský status a podle hodnotící zprávy Evropské unie bude moct zahájit přístupová jednání, jakmile zlepší vztahy s Kosovem. To vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008. Brusel přitom nebude nutit Srbsko k tomu, aby Kosovo uznal, což potvrdila i šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová; cílem je prozatím „normalizace“ vztahů, která bude moci pokračovat i poté, co vyjednávání o členství mezi EU a Bělehradem začne.

Kosovo, jež Česká republika uznala jako jedna z prvních zemí v EU, ostatně bylo i tématem dnešního setkání. Podle Mrkiče je Srbsko k jednání s kosovskou stranou otevřené, 7. listopadu dokonce proběhne historicky druhá schůzka mezi kosovským a srbským premiérem.