Kvůli korupci byl poslanec Chaloupka minulý týden obžalován

Hodonín - Poslanec za Věci veřejné Otto Chaloupka byl minulý týden obžalován z přijetí úplatku. Hrozí mu až osm let vězení. Hlavní líčení u hodonínského okresního soudu by mělo začít ještě letos. Jeho bývalý asistent Vratislav Vařejka, který Chaloupkovi dával polovinu svého platu, stane také před soudem. V jeho případě by trest mohl zahrnovat 6 let vězení. Informaci přináší Právo.

„Musím doufat, že soud bude nezávislý. Pevně věřím, že se před ním obhájím a že se ukáže, že můj exasistent je lhář,“ uvedl Chaloupka. Vařejka řekl, že nemůže uvěřit tomu, že i on stane před soudem; sám totiž na údajnou korupci poukázal. Muži se z korupce vzájemně obviňují a oběma státní zástupce v srpnu zamítl stížnost.

Vařejka tvrdí, že musel platit Chaloupkovi polovinu svého příjmu asistenta, tedy asi 25 000 korun měsíčně. Tím si prý měl u Chaloupky post asistenta zajistit. Obvinění vlastní osoby je podle Vařejky reakcí na opakované výzvy, aby policisté vše „řádně vyšetřili“. „Vyšetřující policista si k mému překvapení vymyslel třetí verzi. Podle ní jsem peníze poskytoval dobrovolně, za což jsem nyní stíhán,“ řekl už dříve.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Chaloupkova verze je odlišná. Člen sněmovny tvrdí, že mu Vařejka zničil kariéru i život, a za kauzou vidí snahu oslabit Věci veřejné. Poslanec už dříve uvedl, že Vařejkovi půjčil peníze a asistent mu dluh splácel. Vařejka ale na poslance podal loni v dubnu trestní oznámení. Stalo se tak poté, co jej Chaloupka propustil. V oznámení tvrdil, že mu poslanec dluží peníze, které chce zpět.

Dolní komora vydala Chaloupku ke stíhání v červnu. Mandátový a imunitní výbor tehdy nezaujal k Chaloupkově kauze jednoznačné stanovisko, rozhodnutí o vydání tedy bylo plně na poslancích. Pro vydání hlasovali poslanci KSČM, ČSSD a TOP 09. Proti byli poslanci ODS a VV a někteří nezařazení.

Odsouzení, souzení či vyšetřovaní poslanci

Odsouzení: Roman Pekárek, Vít Bárta a Jaroslav Škárka; vyšetřovaní, vydaní a obvinění: Vlasta Parkanová, Otto Chaloupka, David Rath; o koho se například zajímala nebo zajímá policie: Václav Baštýř, Miroslav Petráň a Stanislav Huml.