Pekárek požádal o pozastavení členství v ODS, mandátu se nevzdá

Praha - Nepravomocně odsouzený poslanec Roman Pekárek požádal o pozastavení členství v ODS, mandátu se ale vzdát nechystá: „Protože vím, že jsem nevinen, je pro mě problém jen tak tady prostě říct: 'Vzdávám mandát.'“ Poslanecký klub ODS ale Pekárka vyzval, aby stranu opustil a odešel i ze sněmovny. Pokud to neudělá sám, podle místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové bude ze strany vyloučen. Další člen užšího vedení strany Jiří Pospíšil dodal, že Pekárka mělo podle jeho názoru v momentě odsouzení vyloučit už kolínské sdružení ODS. Vrchní soud v Praze už také požádal sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání. Dolní komora o žádosti rozhodne na příští schůzi, která začíná 4. prosince. Muž byl nepravomocně odsouzen na šest let za korupci. Jednání soudu je nařízeno na 18. prosince.

Podle Pekárka znamená přerušení členství v podstatě jeho konec v ODS, neboť rozhodnutí o obnovení členství již nemá ve své moci. „Trošičku mi to po patnácti letech v ODS přišlo líto,“ řekl novinářům. Členství pozastavil už dopoledne. Poslanci ho ale pozvali i na odpolední jednání klubu. Chtěli, aby slyšel závěry schůze a viděl, jak jednotliví členové strany hlasovali. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že naprostá většina klubu bude hlasovat pro jeho vydání. Pekárek na klubu zopakoval, že se cítí nevinen. Argumenty kolegů ho prý nepřesvědčily. Počítá ale s tím, že ho sněmovna na žádost soudu zřejmě vydá. „To je postup soudu, to je asi tak v pořádku. Já budu opakovat to, co je prostě pravda, já jsem nevinen, to je všechno,“ komentoval žádost.

Němcová: Všechny nástroje, které můžeme použít, použijeme

Pokud Pekárek nevystoupí ze strany sám, bude podle Němcové stejně vyloučen. „Bude vyloučen z ODS. Všechny nástroje, které můžeme použít, použijeme, ale je to málo, neřeší to tu situaci,“ řekla v rozhovoru pro ČT24. Do budoucna se podle ní nabízí řešení ve změně volebního zákona nebo ústavy: „Část zemí EU má ve volebním zákoně zakotvenou bezúhonost. Pokud o ni v případě výkonu mandátu přijde, automaticky přichází i o mandát. Plán novely už se chystá.“ V legislativním procesu je podle Němcové i změna ústavy, která doplňuje, že v případě pravomocného odsouzení pro trestný čin by poslanec mandátu pozbyl.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Pekárkovo ukončení členství ve straně požaduje i kolínská ODS. Pokud poslanec neodejde, chce vyzvat výkonnou radu strany, aby jej vyloučila. Předseda oblastního sdružení v Kolíně Milan Cabrnoch ve Studiu ČT24 připomněl, že Pekárek byl zvolený na kandidátku ODS ve Středočeském kraji v červnu 2009: „Více jak rok poté se teprve objevily první informace o problému, který dnes řeší soud… Nesouhlasíme s tím, že vůbec přijal mandát poslance, k opuštění strany jsme pana Pekárka vyzvali opakovaně už dříve… Pan Pekárek se ale rozhodl, že ve straně zůstane, že dobrovolně ODS neopustí. Jako důvod uvádí především to, že je přesvědčen, že je nevinen.“

Milan Cabrnoch: „Až do tohoto týdne byl pan Pekárek řadovým členem ODS bez jakékoliv funkce a bez jakéhokoliv významného vlivu, to se dramaticky změnilo poté, co přijal svůj mandát. Otázka členství nebo nečlenství v ODS tam nehraje žádnou roli, ale my se domníváme, že svůj mandát přijmout neměl, a když ho přijal, měl by ho vrátit a ODS opustit.“

Roman Pekárek: „Dosáhl jsem nějakého výsledku a volební výsledek mě opravňuje k tomu, že jsem dnes mohl vzít mandát. Ve volbách jsem dosáhl desátého místa, dostal jsem preferenční hlasy… Mám za to, že jsem mandát dostal od voličů.“

Pekárkův hlas může koalici chybět při pokusu přehlasovat očekávané veto balíčku

Pokud se Pekárek mandátu nevzdá, ale bude vydán k trestnímu stíhání, může koalici chybět jeho hlas při pokusu přehlasovat očekávané senátní veto daňového balíčku. Poslanci vládních stran ho schválili těsnou většinou 101 hlasů. Koalici přitom chyběl omluvený Jiří Besser (TOP 09), který je v nemocnici. Pokud při opětovném hlasování o daňovém balíčku stále nebude v poslanecké lavici, koalice by veto Senátu nemusela přehlasovat.

Roman Pekárek
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Roman Pekárek byl od roku 2006 do komunálních voleb před dvěma lety místostarostou Kolína. Letos v květnu mu soud nepravomocně udělil šestiletý trest vězení za to, že si údajně v roce 2009 řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků. Brněnskému podnikateli Petru Ličkovi nabídl, že mu zařídí prodej 92 144 metrů čtverečních v průmyslové zóně Šťáralka za 15 milionů korun. Cena stanovená znalcem byla ale nejméně 41 milionů. Pekárkovi se podle žalobce podařilo přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo, že vzhledem k hospodářské krizi za pozemek není možné dostat více. Radnice totiž chtěla parcely prodat za vyšší cenu už dříve, zájemci si to ale vždy na poslední chvíli rozmysleli. Ličkovi soud vyměřil roční vězení. Oba shodně od začátku kauzy tvrdí, že jsou nevinní.

Po vypuknutí aféry byl Pekárek vyškrtnut z kandidátky pro komunální volby v roce 2010. Poprvé byl nepravomocně odsouzen na jaře 2012, výzvy na vystoupení ze strany ale nevyslyšel. Kauza připravila ODS v Kolíně o výsadní postavení na radnici. Pekárek je i jednatelem firmy Decibel Production, která v minulosti vydávala kolínský městský zpravodaj. Společnost čelila kritice, že se na radniční tiskovině neoprávněně obohacovala. Pekárek to však vždy odmítal.