Do prosince bude teplo, ale inverze

Praha – V České republice převládne ve zbytku listopadu inverzní počasí s nízkou oblačností, které setrvá i na počátku prosince. Denní teploty se v následujících 30 dnech vyhoupnou k nadprůměrným hodnotám. Naopak srážek by mělo být méně, než je v tomto období obvyklé.

Příštích deset dní se zprvu zakaboní oblačností, místy s deštěm. Postupně ale začne převládat inverzní počasí s nízkou oblačností a mlhami v níže položených místech. Na horách se naopak rozjasní, občas se může slunce ukázat i v nižších polohách. Denní teploty naměří teploměr mezi šesti až jedenácti stupni Celsia, při zmenšené oblačnosti mohou vystoupat až na 14 stupňů. V noci pak od dvou do osmi stupňů.

Od 21. listopadu můžeme čekat nestálé počasí, převážně ale oblačné s občasnými srážkami a jen krátkodobým vyjasněním. Na horách budou srážky smíšené nebo sněhové. Srážek a oblačnosti bude ale postupně ubývat, vrátí se mlhy a inverze. Přes den dosáhnou teploty k deseti stupňům, v noci ale mohou spadnout na bod mrazu, v místech s přechodným vyjasněním až na minus tři stupně Celsia. Na začátku prosince bude pokračovat inverzní charakter počasí, přibude frontální oblačnost, občas déšť. Teploty klesnou.

  • Ilustrační foto zdroj: ČTK/AP
  • Ilustrační foto autor: Karel Šula, zdroj: Facebook