Další Čech v zahraničním vězení – tentokrát v africkém Togu

Praha – Tajná policie středoafrického státu Togo v sobotu zatkla a ze špionáže obvinila doktoranda Univerzity Hradec Králové Radima Tobolku. Ten v zemi zkoumal tamní politické strany pro svou doktorskou práci v oboru politologie a afrických studií. Případ řeší české ministerstvo zahraničních věcí, kterému se už údajně podařilo tožské úřady přesvědčit o tom, že se jednalo o nedorozumění.

Tobolka se měl ze své cesty po Togu a Burundi vrátit tento pátek.„Naposledy jsme byli v kontaktu v sobotu večer a od té doby ne. Poslal e-mail, že mu ze začátku nechali počítač,“ informovala Tobolkova žena.

V Togu studoval tamní politický systém a stranické uspořádání. Výzkum měl být součástí jeho závěrečné práce, dokončit studia má napřesrok. „Už absolvoval několik pobytů, jednak studijních, ale i pozorovatelských misí v rámci misí Evropské unie, které se konaly především v kontextu volebních událostí,“ informovala děkanka hradecké filozofické fakulty Pavlína Springerová.

Rodina i hradecká univerzita jsou už od soboty v kontaktu s českým ministerstvem zahraničí. „Na místě je velvyslanec, který se pokouší situaci řešit,“ informoval mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. „Zatím máme informace, že pan Tobolka byl zadržen pro podezření ze špionáže a je držen - nebylo mu sděleno obvinění.“

Před rokem drželi tři Čechy v Zambii

Nejedná se o první případ Čecha, který byl v zahraničí obviněn ze špionáže. Od letošního září jsou ve vazbě v Řecku dva Češi Ivan Buchta a Martin Pezlar kvůli údajnému natáčení a focení vojenských objektů na ostrově Limnos. Oba muži čekají na soud.

Zkušenost má česká diplomacie i s africkými destinacemi; před rokem si trojice turistů Jan Coufal, Jiří Cetel a Michal Vebr vyfotila v Zambii v centru hlavního města vyřazené letadlo, za což jim hrozilo až 25 let vězení. Než ale došlo na soud, podařilo se jim utéct do České republiky.

Právě Cetel nyní posílá vzkaz Tobolkově rodině: „Chtěl bych vzkázat rodině nebo jeho blízkým, ať v každém případě bojují o jeho osvobození a vyslovují mu podporu a nebojí se medializovat to, protože to mu může jen pomoci.“

Reportáž Vlastimila Weinera a Milady McGrathové (zdroj: ČT24)