Vacek: Návrat ke starému registru nehrozí, jsou ale třeba změny

Praha – Dosavadní náměstek vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) Robert Vacek, který zřejmě nahradí odstupujícího ministra dopravy Pavla Dobeše, za své priority v této oblasti považuje centrální registr vozidel, ČD Cargo a boj o rozpočet. Podle Vacka není možný návrat ke starému registru, nový systém ale vyžaduje zásadní změny. Vacek to řekl ČT.

„Registr je potřeba uvést do stavu, aby fungoval, aby komunikoval s ostatními registry, aby poskytoval oprávněným subjektům správné a rychlé údaje… Asi se bude muset do něho sáhnout hlouběji než doposud, než jen opravovat některé chyby,“ uvedl Vacek. Nabídku na ministerský post dostal včera a zvažoval ji několik hodin. Podle informací ČT si Vacek přihlášku do strany LIDEM podal až nyní.

Dobeš dnes předal premiérovi Petru Nečasovi (ODS) svou demisi k datu 3. prosince. Dobeše k odchodu vyzvala již včera jeho domovská strana LIDEM. Jedním z důvodů mohly být problémy se spuštěním registru vozidel, který stále není plně funkční. Peake si Dobešův odchod přála už delší dobu, podle některých spekulací je jeho konec součástí dohody s Nečasem o podpoře poslanců LIDEM pro církevní restituce.

Spuštění nového registru vozidel oznámil Dobeš koncem června, nový systém měl být rychlejší a efektivnější. Jenže se už od začátku potýkal s problémy, z nichž některé přetrvaly dodnes. Lidé trávili dlouhé hodiny ve frontách a v řadě případů se na ně stejně nedostalo, někteří proto budou po státu požadovat odškodnění. Systém také obsahuje řadu chybových údajů a je pomalejší než předchozí registr. Ministerstvo původně tvrdilo, že dodavateli systému hrozí až 50milionová pokuta, pak se ale zjistilo, že je smlouva napsaná pro stát nevýhodně – z milionových sankcí tak sejde.

Robert Vacek:

Jednačtyřicetiletý Vacek vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze. Pracoval jako policejní vyšetřovatel, do roku 2010 působil v Národním bezpečnostním úřadu v oblasti personální bezpečnosti (prověrky osob) jako vedoucí oddělení. V letech 2010 až 2011 působil jako bezpečnostní ředitel ministerstva dopravy. V současnosti pracuje jako výkonný tajemník Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí a vrchní ředitel Sekce pro koordinaci boje s korupcí Úřadu vlády ČR. Od června je členem dozorčí rady ČEZu.

 „Je to nesporný profesionál, ale ukazuje na obecnější problém české politiky. Pod viditelnými jmény, která se objevují v médiích, je vrstva velice schopných, operativních a pružných lidí, kteří jsou schopni zastávat v podstatě jakýkoli post ve státní správně na vysoké úrovni a nikdo o nich nic neví,“ komentoval ve Studiu ČT24 možné Vackovo angažmá Petr Honzejk z Hospodářských novin.

Odchod ministra Dobeše tématem Událostí (zdroj: ČT24)