Čtyři z deseti českých teenagerů kouří, začínají už v devíti

Praha - Čtyřicet procent tuzemských adolescentů kouří a průměrný věk, kdy to zkusí poprvé, klesá dokonce k devátému roku. K cigaretám by se nezletilí podle zákona vůbec neměli dostat, ve skutečnosti to ale není problém. A jaké argumenty podle odborníků na začínající kuřáky platí? Spíš než zdravotní riziko je odradí vysoká cena cigaret, nebo to, že jim kouřem páchne dech nebo vlasy.

V Česku je čtvrt milionu kuřáků pod osmnáct let. V nedospělém mozku přitom rychle vzniká závislost - stačí jedna cigareta týdně. Čtvrtina šestnáctiletých kouří denně a skoro každý desátý v tomto věku vykouří víc než půl krabičky každý den. „V Praze je průměrný věk první cigarety někde mezi devátým a desátým rokem,“ říká Jarmila Greplová z České koalice proti tabáku.

Podle České koalice proti tabáku jsou mezi mladými také dál oblíbenější vodní dýmky - lékaři je ale považují ještě za větší zlo než cigarety. Z vodní dýmky je totiž potřeba natáhnout dvakrát silněji a víc jedovatých látek vzniká taky kvůli špatnému spalování. „Pokud jde o třeba o oxid uhelnatý nebo dehty, jedna seance vodní dýmky může vydat něco jako několik desítek až stovek cigaret,“ říká Eva Králíková ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku.

Zhruba každý desátý teenager taky pravidelně kouří konopí. Na rozdíl od cigaret při něm přitom hrozí nevratné poškození mozku - podle poslední studie právě nezletilým kuřákům.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)