Ministři chystají podporu technických oborů

Praha – Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu se školstvím připravuje větší podporu technických oborů. Ty jsou dlouhodobě znevýhodňovány, a to i přesto, že průmysl je tahounem hospodářství. O tyto obory je stále menší zájem, a to paradoxně i v době, kdy slibují nejstabilnější uplatnění. Krizí prošly ze všech nejlépe.

„Díky tomu, že se rozběhla německá ekonomika, se náš průmysl k těmto dobrým výsledkům připojil a dnes je tahounem HDP,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Zaměstnání ve fabrikách už dávno není takzvaná špinavá práce. Ovšem všeobecné povědomí je jiné.

Podle účastníků celostátní konference o odborném školství, kteří chtějí názor veřejnosti změnit, má přitom u nás největší budoucnost právě obor technický. Viceprezident Sdružení automobilového průmyslu Jiří Černý sdělil, že jde o stabilní obor, ve kterém pracuje 40 % zaměstnanců v ČR.

Reportáž a vstup Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství chce do budoucna dát víc peněz školám, které mají lepší uplatnění na trhu práce. Proto vznikl nový program konkurenceschopnosti země se zvláštním důrazem na odborné vzdělávání. Do technických oborů tak půjde více peněz. Na světě je už 16 základních bodů, o které se reformy opřou.

Žáci elektrotechnického učiliště v Plzni nemají o svoje budoucí povolání strach. Průmyslové město jim nabízí hodně příležitostí, a žáci s tím už dopředu počítají. Ředitel elektrotechnického učiliště Jaroslav Černý na podporu odborného školství, kterou teď připravuje ministerstvo, čeká podle svých slov už dlouho.

Ke zlepšení obrazu technických oborů v očích veřejnosti mají přispět také nové motivační programy. Jde o to přesvědčit hlavně rodiče, že řemeslo má opravdu zlaté dno.