Stres žene stále víc lidí do náruče psychiatrů

Praha - Lidí, kteří museli vyhledat pomoc psychiatra, v minulých letech výrazně přibylo. Podle aktuálních statistik mezi roky 2000 a 2009 vyhledalo péči odborníka skoro o 40 procent Čechů více. Množství pacientů je vyšší mezi dospělými i dětmi. Mezi registrovanými pacienty přitom tvoří přibližně 60 procent ženy. Podle lékařů je na vině dlouhodobý stres. Právě tomu se bude věnovat i sobotní pořad TEP24, vysílaný od půl jedenácté.

Na dveře psychiatrů zaklepalo v posledních letech o 120 tisíc lidí víc. V roce 2000 doktoři léčili 361 931 lidí, v roce 2009 pak 482 970 pacientů. Nárůst překvapil i samotné psychiatry. „Věřím, že se na tom podílí i jistá míra destigmatizace našeho oboru, ale každopádně to odráží rovněž nárůst počtu lidí, kteří prožívají psychickou poruchu,“ podotkl psychiatr Martin Hollý.

Úzkosti a neurózy mají velmi často podobnou příčinu: dlouhodobý stres v práci nebo v soukromí. Klinické výzkumy jasně prokázaly, že se spolupodepisuje i na rozvoji depresí. „Když už to na lidech nechává následky, tak to je v situacích, kdy už se ze stresu nejsou schopni zotavit,“ řekl psychoterapeut Tomáš Rektor.

Reportáž Silvie Friedmannové (zdroj: ČT24)

Tělo posléze varuje nejrůznějšími bolestmi, i když si to hlava nechce přiznat. Proces popisuje bývalý manažer Tomáš Hajzler, který syndrom vyhoření prožil. „Byl jsem chronicky unavený, nemohl jsem usnout, nemohl jsem vstát,“ vzpomíná Hajzler.

Psychiatři mezi roky 2000 a 2009 ošetřili i více dětí, a to o celých 33 procent. „Už kolem takového prvního roku se děti mohou ocitnout ve stresovém kolotoči, protože matka po dítěti vyžaduje něco podle tabulek. Začne pak být i úzkostná,“ prohlásila dětská psycholožka Václava Masáková.