Bebarová: Nebyl to úmysl, za neúčast KSČM na jednání soudu se omlouváme

Praha – Neúčast zástupce KSČM na včerejším zasedání Ústavního soudu nebyl úmysl. Ve včerejším pořadu Hyde Park ČT24 to zdůraznila poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová. Omluvila se za toto počínání veřejnosti a Pavlu Rychetskému s tím, že někde nastal „komunikační šum“. Sama by přitom pokládala za čest být tomuto jednání přítomná alespoň jako divák. S uloženou pokutou sto tisíc za to, že zástupci strany na jednání nepřišli, přestože ho iniciovali, ale Bebarová Rujbrová souhlasí. „Je úměrná vážnosti situace a instituci, která ji uložila,“ uvedla.

„Vysvětlovat nevysvětlitelné a omlouvat neomluvitelné je velmi obtížné a nerada bych se k tomu snižovala. Alespoň teď a touto formou bych se chtěla omluvit jak divákům, tak především Ústavnímu soudu a jeho předsedovi Pavlu Rychetskému za neúčast zástupců poslaneckého klubu KSČM,“ zdůraznila Bebarová Rujbrová hned na začátku. Dodala také, že se jak o jednání Ústavního soudu, tak o udělené pokutě dozvěděla z médií.

Ústavní soud uložil skupině opozičních poslanců zastupované předsedou KSČM Vojtěchem Filipem pokutu 100 000 korun. Učinil tak na začátku včerejšího veřejného jednání o 14 reformních zákonech, které opozice ústavně napadla. Přestože komunisté a část sociálních demokratů požadovala veřejné projednání své stížnosti, do Brna nedorazil žádný jejich zástupce.

Bebarová Rujbrová se domnívá, že někde nastal komunikační šum, kvůli němuž se zástupce strany k jednání nedostavil. „Máme zasedání poslaneckého klubu a zcela jistě se budu ptát, proč jsme u tohoto důležitého jednání nebyli. Já osobně bych pokládala za čest být přítomná byť jako divák,“ podotkla.  Popřela sice, že by toto jednání strany bylo cílené, nicméně s uloženou pokutou souhlasí. „Pokuta je poměrně vysoká, ale je asi úměrná vážnosti situace a instituci, která ji uložila (…) Z mého pohledu by měl větší část zaplatit ten, kdo ji zavinil, a toho v této chvíli nedokážu označit,“ dodala.

Komunisté chtějí s Ústavním soudem (ÚS) ještě jednat o výši pokuty, kterou skupina poslanců v úterý dostala za to, že její zástupci nepřišli na jednání soudu. Pokutu ale KSČM rozhodně zaplatí. Zákon o Ústavním soudu nehovoří o možnosti vyjednávat o výši pokuty. Umožňuje ale soudu, aby pokutu případně prominul, a tím pádem ji hypoteticky může i snížit.

„Drábkova veřejná služba by bylo nevolnictví“

Ústavní soud včera rozhodoval o stížnostech opozice na reformní balík. Odmítl především povinnou veřejnou službu. Zrušení tohoto zákona považuje Bebarová Rujbrová za důležitý krok. „Veřejná služba jako užitečný institut byla na místě tam, kde lidé v hmotné nouzi dostali možnost si přivydělat. V podání exministra Drábka měla představovat svým způsobem druh nevolnictví pro ty, na které ukáže úřad práce,“ podotkla.

Včerejší rozhodnutí Ústavního soudu považuje Bebarová Rujbrová za přelomové zejména proto, že bylo vyhověno všem argumentům opozice. „Ústavní soud vyhověl všem věcným námitkám, které byly podány. Shledal problémy i v té části, kde opozice poukazovala na způsob projednávání těchto reformních zákonů,“ podotkla. Je třeba ovšem připomenout, že Ústavní soud zrušil z jedenácti probíraných zákonů pouze jediný. I tak ale Bebarová Rujbrová postupu Ústavního soudu rozumí. „Kdyby nám vyhověl ve všech částech naší stížnosti a zrušil všech čtrnáct reformních zákonů, tak by v našem neprávním státě vznikl ještě větší právní zmatek,“ míní.

Zuzka Bebarová Rujbrová:

„Situace posledního volebního období je taková, že má pravdu ten, kdo má většinu, a proto dochází k tomu, že přijímáme tyto nesmysly.“

Kvůli nárůstu objemu projednávaných zákonů i tlaku veřejnosti se podle Bebarové Rujbrové často stává, že jsou zákony spíchnuté horkou jehlou a na jejich důkladné projednání není čas. Schvalují se proto zákony se zcela absurdním zněním. „Dnes, když je nějaký problém, hned to musíme řešit zákonem. Měli bychom připouštět, že v některých věcech nám stačí ty zákony, které už máme. Měly bychom víc používat zdravý rozum a také morální pravidla,“ doplnila.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)