Doporučení výboru vydat poslance Pekárka byla jen formalita

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil poslancům vydat Romana Pekárka k trestnímu stíhání. Očekávané stanovisko znal výbor už po zhruba půl hodině svého jednání. Pekárek byl nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci kvůli prodeji pozemků v kolínské průmyslové zóně, teď má proběhnout odvolací soud. Sněmovna by měla o vydání poslance jednat 4. prosince, aby se stihl případný termín soudu.

Pekárek na jednání výboru vysvětloval svůj postoj ke kauze. „Já jsem členy výboru informoval o té, říkám tomu pseudokauze, ve skutečnosti to není žádná kauza, protože k žádnému korupčnímu jednání nedošlo. K ničemu jsem ale příliš nevyzýval, ani jsem neapeloval. Přesto jsem zmínil jednu věc, o které si myslím, že by členy výboru mohla zneklidnit. A to je pro mě šokující fakt, a sice výrok soudu prvního stupně o vině, který je založen na jediném a ke všemu nezákonném důkazu, který neměl být vůbec použit… Cosi, co se tváří jako nahrávka,“ prohlásil Pekárek pro ČT24. Podle informací ČT také na jednání výboru upozorňoval, že je za celou kauzou vnitrostranický boj v ODS. Mandát si hodlá ponechat i přes výzvy spolustraníků k odchodu, i pokud ho sněmovna vydá k odvolacímu řízení.

Podle šéfa výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) Pekárek neřekl jasně, zda si přeje, nebo nepřeje být vydán, nechal to na výboru. Popřel prý, že by se skutek, kterého se podle obžaloby dopustil, stal, a uvedl, že soud rozhodl chybně. Výbor ale podle Sobotky nemůže nahrazovat odvolací soud.

Jednání mandátového a imunitního výboru
Zdroj: ČT24

Člen výboru Jiří Skalický (TOP 09 a Starostové) zdůraznil, že o Pekárkově vině nebo nevině musí rozhodnout odvolací soud. „Z mého pohledu není důvod, aby se nepokračovalo dál,“ řekl novinářům. Pekárkovo vysvětlení na výboru prý pro Skalického nebylo zcela přesvědčivé. „Věc, která už prošla prvním stupněm soudu, musí být u soudu dokončena,“ soudí také další člen výboru Marek Benda (ODS).

Pekárek, jakožto náhradní poslanec ODS, pomohl koalici prosadit daňový balíček, církevní restituce či zavedení reformního druhého důchodového pilíře od příštího roku. Své členství ve straně už sice pozastavil, svého mandátu se ovšem vzdát nehodlá. A to i přes výzvy špiček ODS.

Pozemky prý město prodalo pod cenou

Pekárek jako bývalý kolínský místostarosta nabídl podle obžaloby brněnskému podnikateli Petru Ličkovi, že zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo.

Šlo o devět hektarů v kolínské průmyslové zóně – znalci jejich cenu odhadli na 41 milionů, firma Coss za ně ovšem zaplatila jen 15 milionů. Hlavním důkazem proti Pekárkovi byla nahrávka rozhovoru, podle poslance je ale zmanipulovaná. Město Kolín už se připojilo k řízení a požaduje náhradu škody, uvedl starosta Vít Rakušan (ZpK).

V květnu byl Pekárek nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci. Ličkovi, který mu měl úplatek nabídnout, soud vyměřil roční vězení. Oba shodně od začátku kauzy tvrdí, že jsou nevinní.