Za opilou mládež v baru by mohlo hrozit i zavření podniku

Praha – Vláda chce přitvrdit v boji proti nalévání alkoholu mladistvým. V budoucnu by tak mohly hrozit provozovatelům restaurací nebo barů postihy i za to, když u nich v podniku budou opilé děti. V krajním případě by na nějakou dobu museli svůj podnik zavřít. Teď přitom hrozí trest jen za nalévání alkoholu mladistvým. Pro tvrdší postup proti majitelům barů a restaurací je i policie, provozovatelům barů a restaurací se ale nápad příliš nelíbí. S postupem proti nelegálním, ale i legálním drogám počítá akční protidrogový plán do roku 2012, který schválila vláda.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila jsou počty nezletilých pijáků alarmující, mladí Češi totiž pijí nejvíc v celé Evropě. Evropská studie ESPAD ukázala, že se v Česku v posledním roce nejméně jednou opilo 48 procent šestnáctiletých, evropský průměr je přitom 39 procent. Výzkumy také podle Vobořila ukázaly, že pokud člověk pije alkohol před svým 15. rokem, je u něj vysoké riziko užívání ilegálních drog. 

Jenom loni udělala policie dvě celorepublikové akce na kontrolu prodeje alkoholu mladším 18 let. Jejich výsledek je alarmující - na přelomu srpna a září našli v různých podnicích skoro 300 opilých dětí, v prosinci jich pod vlivem alkoholu bylo dokonce přes 600.

Vládní rada pro koordinaci protidrogové politiky se proto snaží hledat i další sankce. Jedním ze zvažovaných řešení je to, že by provozovatelům podniků mohl hrozit trest i za to, že v restauraci či baru po určité hodině opilé děti jsou. „Musí se řešit to, že by po nějaké hodině byl odpovědný provozovatel. Když je násilí na sportovištích, tak za to také odpovídají provozovatelé sportovišť,“ uvedl Vobořil. Podotkl, že v Londýně nesmějí mladí po 21:00 v barech, kde se nalévá alkohol, být.   

Podle Vobořila by mělo hrát roli i to, zda se k alkoholu dostali chlapci a dívky pod 15 let nebo starší. Sekretariát vládní rady proto spolupracuje s policejním prezidiem a snaží se najít model možného zpřísnění trestů za podávání alkoholu mladším 15 let. „I vymáhání práva má fungovat preventivně. Nejde o to, že chytneme někoho za rukáv, ale že postih může přijít. Má to mít tedy preventivní dopad,“ zdůraznil Vobořil. Podle něj se možnosti zatím zvažují, podobu návrhu zákona nemají.   

Ke snížení spotřeby drog a dopadů jejich užívání má přispět Národní strategie protidrogové politiky, která zahrnuje období do roku 2018. Její jednotlivá opatření obsahují tři tříleté akční plány. Jeden z nich ve středu schválila vláda. Materiál mezi drogy zahrnuje i alkohol a tabák a v příštích letech počítá s opatřeními k omezení jejich užívání.