Miliony z městských firem Březina vracet nechce

Praha – Náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) by mohl přijít o miliony, které v uplynulých letech získával za své členství v dozorčích radách podniků, kam ho dosadily pražský magistrát a ministerstvo dopravy. Vedle Dopravního podniku hlavního města Prahy nebo Českých drah jde o společnosti Rencar a Žižkov Station Development. Podle informací serveru iHNed.cz Březina zapomněl na valných hromadách uvedených firem informovat o tom, že seděl ve dvou společnostech, které soud poslal do konkurzu. Obchodní zákoník ale velí, že ten, kdo působil ve statutárních orgánech zkrachovalé společnosti, nesmí být v obdobných orgánech jiných firem. Výjimka se vztahuje pouze na situaci, kdy dotyčný na valné hromadě informuje akcionáře, a ti dvoutřetinovou většinou rozhodnou, že jim to nevadí. V Březinově případu k ničemu takovému nedošlo.

Březina nyní za magistrát sedí v dozorčích radách několika firem. Ve společnosti Rencar dostal v roce 2009 celkem 851 tisíc korun, pozice v Dopravním podniku mu přinesla podle serveru 300 tisíc a v Českých drahách 360 tisíc korun. Podobné částky dostal i za rok 2010. Podle specialistky na obchodní právo Dagmar Dubecké by měl nyní uvedené peníze vrátit, píše iHned.cz. Kvůli tomu, že byl zvolen v rozporu se zákonem, mu totiž uvedená funkce vlastně nepatří a zneplatněny by podle ní měly být i úkony, které Březina jménem společnosti činil.

Sám Březina se odvolává na právní analýzu, podle níž nic oznamovat nemusel, oznamovací povinnost podle něj platí až v okamžiku, kdy soud naopak konkurzní řízení uvedené společnosti ukončí. „Jsou k tomu dva právní výklady, já se držel svého právního výkladu. Nezvrátím právní názor, který mám od renomované právní kanceláře,“ cituje Březinu server. Že by musel vrátit zhruba tři miliony korun, které za poslední dva roky jako „dozorce“ státních a magistrátních peněz získal, si nepřipouští.

Březinovu stranickému šéfovi Petrovi Hulínskému neplatné působení kolegy v dceřiných firmách magistrátu nijak nepřekáží. „Kolik je právníků, tolik právních názorů,“ řekl serveru šéf pražské ČSSD.