Mečl své odvolání respektuje, ale nechápe

Praha – Odvolaný náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl rozhodnutí svého šéfa Pavla Zemana respektuje. V rozhovoru pro deník Právo ale řekl, že mu není jasné, proč k němu už Zeman nemá důvěru. Z funkce náměstka ho na Zemanův návrh včera odvolal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Mečl uvedl, že se v poslední době jeho a Zemanův pohled na určité věci lišily – například na personální otázky či na směřování veřejné žaloby. „Respektuji proto právo nejvyššího státního zástupce navrhovat jmenování a odvolání svých náměstků a vybírat si tak své nejbližší spolupracovníky, jejichž názory s těmi jeho plně korelují,“ prohlásil Mečl.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Helena Markusová včera komentovala odvolání v podstatě stejně – oba aktéři již prý nejsou naladěni „na stejnou vlnovou délku“, sdělila s tím, že ale některá Mečlova jednání v posledních měsících oslabila Zemanovu důvěru. „Důvody nechci blíže specifikovat, aby ani trochu nedošlo k případné dehonestaci jeho osoby,“ řekl k tomu Zeman. Podle nejvyššího státního zástupce nicméně zůstal za Mečlem na NSZ velký kus práce. Rovněž ministr Blažek stojí za Zemanem - podle zákona totiž nemusí důvody svého rozhodnutí zveřejňovat.

Důvody odvolání by rádi znali i politici

Mečl dnes Právu řekl, že si není vědom toho, jakými kroky měl Zemanovu důvěru ztratit. „Vůbec netuším, o čem hovoří, a rozhodně to nejsou žádné z těch věcí, o kterých jsme spolu hovořili mezi čtyřma očima,“ sdělil listu Mečl. Kdo by ho měl nahradit, se zatím neví. Sám Mečl by měl dále působit jako státní zástupce, jestli zůstane na NSZ, se rovněž neví. 

Pravý důvod odvolání chtějí znát i politici. „S ohledem na pověst NSZ a neustále proklamovanou snahu o transparentnost, tak by veřejnost měla znát důvody,“ tvrdí člen ústavně-právního výboru Jeroným Tejc. „Jestli to jsou zhrzené ambice nebo něco konkrétního mezi těmi dvěma pány, já nechci spekulovat, ale takového komentáře se šíří různými chodbami,“ uvedl Tejcův kolega z výboru, poslanec Stanislav Polčák (TOP 09).

Zeman si Mečla sám vybral za náměstka

Zeman s Mečlem spolu pracovali měsíce a jsou hlavními aktéry tzv. války žalobců, ze které nakonec vyšli vítězně. Zeman si dokonce loni na podzim vybral Mečla, aby několik týdnů šéfoval pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství v době, kdy byl odvolán jeho tehdejší šéf Vlastimil Rampula.

Mečl pak vyzval k rezignaci náměstka úřadu Libora Grygárka kvůli jeho údajné komunikaci s lobbistou Romanem Janouškem, o které informovala média v souvislosti s prověřováním úniků v kauze Pandur. Rampula později uspěl u soudu se stížností na své odvolání a letos v únoru se na post vrátil, přičemž stáhl Mečlův návrh na odvolání Grygárka. Poté oznámil, že do Grygárkovy kanceláře vnikli v noci 17. února dva cizí lidé. Z kamerového záznamu podle něj vyplynulo, že je do pracovny pustil Mečl. Podle Mečla vešli do Grygárkovy kanceláře policisté, kteří tam prováděli zákonné úkony.

Nejvyšší státní zástupce Rampulův postup odsoudil s tím, že umožnil vyzrazení utajovaných informací. Nejvyšší správní soud nakonec v červnu vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti, a potvrdil tak jeho rozhodnutí o odvolání Rampuly. Rampula poté 15. června odstoupil z čela VSZ v Praze a 29. června Rampula i Grygárek rezignovali na funkce státního zástupce.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)