Nečas přijal saského premiéra, Schwarzenberg dostal vyznamenání

Praha/Drážďany - Saský premiér Stanislaw Tillich přijel do Prahy u příležitosti dvaceti let úspěšné spolupráce mezi německou spolkovou zemí a Českou republikou. S premiérem Petrem Nečasem (ODS) projednávali výstavbu vysokorychlostní železnice, těsnější spolupráci v energetice nebo společný postup proti obchodu s drogami v pohraničí. Součástí návštěvy bylo také udělení vyznamenání za zásluhy českému ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09).

Intenzivní spolupráce za posledních dvacet let přinesla své ovoce. Téměř hotová je dálnice D8, dostavbě posledních třinácti kilometrů přes chráněnou oblast Českého středohoří bránili ekologové. „Jsme přesvědčeni, že do roku 2014 by měl být poslední úsek mezi Prahou a Drážďany dokončen,“ potvrdil Nečas. Česko a Sasko společně plánují i vysokorychlostní spojení na železnici, cesta vlakem z Prahy do Berlína přes Drážďany by namísto pěti hodin trvala jen dvě. „Výsledkem společného projektu je, že tato trať povede přes Krušné hory. Tím se zkrátí o 40 procent a bude o dvě miliardy levnější,“ sdělil Tillich.

V posledních letech ale dobré vztahy kazí drogová kriminalita. Němečtí narkomani si oblíbili pervitin, říkají mu „čeko“, protože většina se ho pašuje právě z Česka. „Drogy jsou bohužel problémem, který neuznává hranice,“ řekl Nečas. Jen loni zabavila policie na území Německa 18 kilogramů pervitinu, z toho víc než 13 kilo v drážďanském regionu. Do obchodu s drogami v pohraničí se rychle zapojili i vietnamští dealeři, několik kilo pervitinu v tržnicích našli čeští a saští policisté při společných raziích.

Dálnice D8
Zdroj: Lidove noviny/Frantisek Vlcek/ISIFA

Saský kříž Za zásluhy, nejvyšší vyznamenání sousední země, pak Tillich předal ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. „Je to opravdu výraz přátelství mezi Sasy a Čechy, které drželo po celou dobu,“ uvedl Schwarzenberg.

Nečas přijal saského premiéra, Schwarzenberg dostal vyznamenání (zdroj: ČT24)