Čím dřív, tím líp: Otestujte se na Alzheimera

Brno – Do boje s Alzheimerovou chorobou vstoupilo výzkumné pracoviště ICRC v Brně v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny. Nově otevřené Centrum pro poruchy paměti má kromě léčby pomoci zejména demenci včas zachytit – a to ve spolupráci s praktickými lékaři. Jedině tak lze její postup výrazně zpomalit.

Zapomínání z pouhé roztěkanosti či stresu, nebo počínající demence? Osmdesát procent českých pacientů se začne s Alzheimerovou nemocí léčit až v její těžké fázi. Prevence je přitom podle lékařů tím zásadním klíčem ke snížení nelichotivých statistik – v Česku je momentálně asi 130 tisíc pacientů. Jejich počet roste.

Speciální testy šité možnému Alzheimerovi přímo na míru nabízí na devadesáti místech republiky i Česká alzheimerovská společnost. Stačí jen zavolat a objednat se.

„Důležité je, aby pacient přišel ve chvíli, kdy je ještě ten problém jenom drobný, ale už ho začíná pozorovat,“ říká Kateřina Sheardová, vedoucí Centra pro poruchy paměti ICRC, kde pracují nejen na prevenci, ale také na vývoji terapie, která by pomohla už probíhající Alzheimerovu chorobu aspoň zpomalit.

Nakreslete hodiny

Při preventivním testu odborníci pomocí několika desítek otázek a úkolů prozkoumají pacientovu krátkodobou paměť nebo schopnost vybavit si určitou situaci.

Nejúčinnější zbraň proti Alzheimerovi? Včasný test paměti (zdroj: ČT24)

Paměť umí prověřit například jednoduchý test, v němž mají lidé nakreslit hodiny. Bezchybný ciferník znamená, že zapomínání může způsobit třeba pouhý stres. Pokud se spletou v čase, už to naznačuje na nějakou poruchu paměti. Pokud ale nedokáží hodiny nakreslit vůbec, jde o vážnou demenci.

Kromě testů lékaři proti Alzheimerovi doporučují ještě jednu preventivní zbraň – pravidelný pohyb. Stačí třeba jen obyčejné procházky.