V Roudnici a Č. Těšíně napadli průběh opakovaných voleb

Ústí nad Labem / Český Těšín - Na ústecký krajský soud dnes dorazila stížnost na průběh opakovaných voleb v Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Napadá umělé navyšování počtu voličů před volbami, které se v jednom z volebních okrsků opakovaly 8. ledna především kvůli nakupování voličských hlasů během řádných voleb loni v říjnu. O stížnosti musí soud rozhodnout do 15 dnů. Ostravský krajský soud dnes také přijal první žalobu související s opakovanými volbami v Českém Těšíně. Podala ji vítězná KDU-ČSL společně s ODS a Nestraníky. Zpochybňují zvolení Mariana Kuśe a dalších čtyř kandidátů SOS pro Český Těšín.

Stížnost k soudu podalo 14 lidí. Upozorňují na skutečnost, že do dvou domů ve volebním obvodu se těsně před volbami přihlásilo 67 nových obyvatel, z nichž 65 se dostavilo k volbám. Z celkového počtu 667 voličů přišlo volit 55,5 procenta lidí.

Stěžovatelé také upozornili na to, že přihlášením lidí mohl být porušen princip rovného volebního práva, protože nově přihlášení obyvatelé mohli volit v loňských říjnových volbách v místě svého tehdejšího bydliště. Jejich hlasy se ale připočítaly do výsledků voleb ostatních roudnických okrsků z října, čímž se mohlo stát, že některý z lidí mohl odevzdat dva hlasy.

Volby v Roudnici vyhrálo hnutí Společně pro Roudnici n. L. V 21členném zastupitelstvu obsadí pět míst. Druhou nejsilnější stranou zastupitelstva je ODS. Do zastupitelstva se dostali i komunisté, sdružení Roudničané, Top-Star, sociální demokraté a Unie pro Roudnici.

Žaloba na volby v Českém Těšíně nesouvisí se samotným průběhem opakovaného hlasování a případným nakupováním hlasů, ale s událostmi ještě před novým termínem voleb. Místopředsedkyně SOS Pavla Brady se tehdy pokusila odvolat část kontroverzní kandidátky. Kromě nestraníků i několik lidí, které nominovala přímo SOS. „Jednalo se o Kuśe a několik dalších lidí. Odvolali tehdy i zmocněnkyni strany a jejího náhradníka. Odvolání části kandidátky ale údajně neumožnil zákon,“ vysvětlila mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková. Návrh trojkoalice KDU-ČSL, ODS a Nestraníků tak útočí na rozhodnutí, které znemožnilo odvolat kontroverzní kandidáty podezřelé z kupčení s hlasy.