Umělé srdeční buňky pomáhají vědcům s výzkumem léků

Brno - Kardiologové v Brně rozjíždí spolu s dalšími kolegy nový výzkumný program.Pomocí uměle vypěstovaných srdečních buněk zkoumají vážné srdeční choroby. Chtějí vytvořit i model kardiomyopatie. Nemoci, která bývá příčinou kolapsu nebo náhlé smrti a týká se i velmi mladých lidí. Více v magazínu Tep 24 v sobotu v 11:05 a v neděli ve 20:30 na ČT24.

Umělé srdeční buňky vědci vytváří pomocí speciálního postupu z kmenových buněk z kůže pacienta. Buňky reagují stejně jako lidský orgán, a slouží také jako model pro zkoumání kardiomyopatie. Lékaři na nich testují i léky, které se běžně používají pro pacienty s onemocněním srdce. Už brzy ale chtějí zkusit vypěstovat přímo nemocné srdeční buňky. Na takovém modelu by pak mohli chorobu zkoumat nejlépe.  

Kardiomyopatie se může projevit až v dospívání a bývá příčinou kolapsu nebo smrti i velmi mladých lidí. Jde o postižení srdečního svalu, kterým trpí tisíce lidí, ne vždy to ale vědí. Nemoc způsobí mutace genů nebo zánět, a řešením je někdy jen transplantace srdce.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)