Pražskou ČSSD povede k volbám Klíma

Praha – Pražská ČSSD si dnes na Žižkově zvolila nového předsedu. Je jím Karel Klíma, který by měl stranu vést k volbám do sněmovny a pražského zastupitelstva v roce 2014. Druhý kandidát na post šéfa Sociální demokracie Jiří Bodenlos obdržel o třicítku hlasů méně.

Klíma dnes získal 99 hlasů, Bodenlos 63 hlasů. Místopředsednická místa obhájili bývalý náměstek primátora Karel Březina a místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek. Místopředsedy pražské organizace se nově stali předseda kontrolního výboru na magistrátu Petr Dolínek, předseda obvodního výkonného výboru v Praze 11 Drahoslav Matonoha, předsedkyně obvodního výkonného výboru v Praze 3 a tamní místostarostka Miroslava Oubrechtová, místostarosta Prahy 6 Štěpán Stupčuk a poslanec Miroslav Svoboda.

Sedmdesátiletý Klíma bývá spojován s lidmi kolem bývalého předsedy pražské ČSSD a poslance Petra Hulinského, který po rozpadu pražské koalice rezignoval a který byl spojován s kauzou kolem údajných manipulací s dary městských firem pro postižené. Spojení s Hulinským ale Klíma odmítá a zastávají se ho i někteří straníci.

„V první řadě je potřeba organizaci znovu sjednotit, vyčistit od všech problémů, které se nahromadily v minulém období, kdy nebylo zrovna šťastně, že jsme uzavřeli koalici s ODS, která nás potom vypověděla,“ řekl Klíma novinářům. „Já jsem velmi zastáncem toho, že nevstoupíme již do žádné koalice do konce volebního období na pražském magistrátu,“ dodal.

Klíma odmítá zvyšování životních nákladů a zastavování volných ploch

Pražská ČSSD by si podle něj měla připravovat program pro „supervolební rok“ 2014, aby u voličů uspěla. V roce 2014 se mají uskutečnit řádné volby do Sněmovny i do obecních zastupitelstev a také do třetiny Senátu. Vítězství ve volbách 2014 hodlá „podchytit“ tím, že Pražany naláká na více sociálních jistot. Odmítá zvyšování životních nákladů obyvatel hlavního města nebo například zastavování volných ploch. 

Bodenlose zpočátku nominovalo pět pražských obvodů, zatímco Klímu hned o dva víc. Podporu jednoho obvodu získal mimo jiné místostarosta Prahy 6 Štěpán Stupčuk, dva obvody se zcela zdržely hlasování. Sociální demokracie hlavního města postrádá předsedu už od loňského prosince, kdy po rozpadu koalice ČSSD s ODS na pražském magistrátu rezignoval Petr Hulinský.

Právě po něm byl dočasným šéfem jmenován padesátiletý Bodenlos. Jeho sok Klíma má o dvacet let více zkušeností, a možná i proto si podle některých straníků vedoucí post zasloužil více. Volba proběhla v hotelu Olšanka.

Pražská konference dále navrhla na předsedu strany současného šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotku a na prvního místopředsedu Michala Haška, který tuto funkci zastává také už nyní. Na další místopředsedy strany navrhli delegáti jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu a plzeňského hejtmana Milana Chovance.

Telefonát Anny Rackové (zdroj: ČT24)