Havlovské vzpomínání – mše i Brusel ve svitu srdce

Praha/Brusel – V den prvního výročí úmrtí Václava Havla ožije Česká republika vzpomínkami na prvního porevolučního prezidenta. Kardinál Dominik Duka dnes vpodvečer sloužil v odsvěceném pražském kostele sv. Anny pietní mši. Na odkaz disidenta a dramatika vzpomíná i Brusel; na budově Evropského parlamentu se dnes v šest večer rozsvítilo srdce, jež před deseti lety zdobilo Pražský hrad.

„Zítra to bude rok, kdy sdělovací prostředky na celém světě oznamovaly, že zemřel Václav Havel, prezident země, která se díky jeho neúnavnému odporu vůči komunistické diktatuře mohla stát opět samostatným a suverénním státem,“ řekl v úvodu kázání Duka, který se za komunismu s Havlem sešel ve vězení. Prvního českého prezidenta Duka označil za symbol pádu komunistického režimu, který se tolik let jevil nemyslitelný, a zavzpomínal na to, jak on sám na Štědrý den roku 1989 mohl o půlnoční poprvé po 15 letech vystoupit na kazatelnu dominikánského kostela sv. Jiljí v Praze.

První polistopadový prezident zemřel loni 18. prosince ve věku 75 let. Mše připomínající jeho odchod se konala na stejném místě, kde se lidé mohli s Havlem loni rozloučit. Rakev s jeho ostatky byla v kostele nazývaném Pražská křižovatka vystavena po dva dny. Duku o celebrování mše za zesnulého prezidenta požádala vdova Dagmar Havlová.

Pražský arcibiskup ale jen nevzpomínal. S ohledem na povolební situaci v některých krajích Česka zároveň varoval před návratem těch, "kteří chtějí znovu budovat železnou oponu. Duka na mši citoval Havlova slova z loňského roku:

Václav Havel, listopad 2011:

„Milá Anežko, děkujeme ti za ochrannou ruku, kterou si nad námi držela 25. listopadu 1989. Prosím, měj ruku i nadále připravenou. Třeba ji ještě budeme potřebovat.“

  • Arcibiskup Dominik Duka zdraví Dagmar Havlovou autor: Michal Doležal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4230/422950.jpg
  • Dominik Duka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4230/422960.jpg
  • Mše k uctění památky Václava Havla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4230/422959.jpg
  • Mše k uctění památky Václava Havla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4230/422958.jpg

Dominik Duka:

„Václave, příteli, pane prezidente, už je to tu, my Anežčinu ochrannou ruku potřebujeme. Už jsou zde zase ti, kteří jsou ochotni budovat železnou oponu, jim a jim podobným svěřujeme v krajích školu a výchovu. Proč? Věřím, že světci, ochránci naší země, ale i odkaz tolika obětí, uvězněných, decimovaných, umučených, nedají zahynout nám i budoucím.“ 

  • Mše k uctění památky Václava Havla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4230/422941.jpg
  • Mše k uctění památky Václava Havla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4230/422944.jpg
  • Mše k uctění památky Václava Havla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4230/422943.jpg
  • Mše k uctění památky Václava Havla zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/43/4230/422942.jpg

Na chodníku svobody byla odhalena plaketa Václava Havla

Památku zesnulého prezidenta uctily i americko-české a americko-slovenské komunity. Na takzvaném chodníku svobody u památníku Woodrowa Wilsona v Praze 1 dnes odpoledne odhalili plaketu Václava Havla, aktu se účastnil např. ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a bývalý ministr obrany Alexandr Vondra.

  • Odhalení pamětní desky Václava Havla autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK
  • Pamětní deska Václava Havla autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK

Vezeme srdce do Bruselu

K upomínce Havlova odkazu se také nad hlavním náměstím Evropského parlamentu rozsvítilo neonové srdce výtvarníka Jiřího Davida. Ten vytvořil stejný svítící symbol již před deseti lety v době, kdy Václav Havel opouštěl Pražský hrad. Tehdy se jednalo o konstrukci z oceli, pro účely bruselské premiéry půjde o hliník. „Konstrukce vážila několik tun. Tentokrát to bude třeba několik stovek kilogramů, to znamená, že bude z jiného, nerezavějícího materiálu,“ dodává ke své instalaci David.

Rozsvícení se zúčastnil místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák, jenž za celou myšlenkou stojí, dále také eurokomisař pro rozšíření Štefan Fülle nebo český velvyslanec při Evropské unii Martin Povejšil. 

Nápad přišel teprve před měsícem a půl. Jméno Havel ale v Bruselu dál zabírá. „Vzhledem k tomu, že jsem měl velkou podporu u místopředsedů a hlavně i předsedy parlamentu, tak nám všichni vycházeli vstříc,“ řekl Vlasák. Srdce bude Brusel zdobit do konce ledna 2013 a už teď se jedná o jeho dalších destinacích. Ve hře je Kábul, Jeruzalém a v Česku pak Ostrava.

  • Instalace Havlova srdce v Bruselu zdroj: ČTK
  • Havlovo srdce na budově Evropského parlamentu autor: Yves Logghe, zdroj: ČTK/AP

Za Havla hoří svíce

V době blížícího se výročí přicházejí k místu Havlova posledního odpočinku lidé, kteří přinášejí květy a zapalují svíčky. Havel zemřel loni 18. prosince po vleklých zdravotních potížích ve věku 75 let, jeho ostatky byly počátkem ledna uloženy do rodinné hrobky na Vinohradském hřbitově v Praze.

Od 4. ledna, kdy byly Havlovy ostatky uloženy do hrobky, neuplynul ani den, aby na náhrobní desce v boční stěně kaple sv. Václava nemihotala světélka a nebyly na ní čerstvé květy. Spontánně je zde pokládali kolemjdoucí i ti, kteří se tu zastavovali třeba na Dušičky a nyní před blížícím se smutným výročím. Také v dnešním deštivém dopoledni přicházeli lidé, aby položili kytičku, zapálili svíci a postáli v tichém zamyšlení.

Zítra se v divadle Na zábradlí uskuteční vzpomínkový večer a bude tu Václavu Havlovi odhalena pamětní deska. Havel tu totiž v šedesátých letech pracoval. V Týnském chrámu se uskuteční za Václava Havla rekviem. 

Další informace hledejte na speciální stránce ceskatelevize.cz/havel/, kde naleznete program vysílání a další pořady z archivu iVysílání.