Petice proti rušení nemocnic podepsalo přes sto tisíc lidí

Praha - Přes 100 000 lidí podepsalo celostátní a regionální petice proti rušení nemocnic. Informoval o tom mluvčí štábu a předseda petičního výboru Václav Krása. Petiční archy předají zítra zástupci krizového štábu předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS).

Zdravotní pojišťovny vypověděly k 31. prosinci všem nemocnicím smlouvy, o nových vyjednávají. Chtějí zrušit 6 000 akutních lůžek. Podle pojišťoven už je dohoda se 133 ze 156 akutních nemocnic a jednání pokračují. Léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) dostanou smlouvu všechny. Podle štábu mají novou smlouvu z menších nemocnic jen dvě.

"Celostátní petici Občané, braňte svoje nemocnice! od vyhlášení 25. září do ukončení 5. prosince podepsalo 45 482 lidí. K celostátní petici se přihlásil petiční výbor petice Za zachování nemocnice v Žatci s počtem 17 778 podpisů. Celkově tak bylo shromážděno 63 260 podpisů," uvedl Krása.

Celostátní petici podepsalo také 1 566 lidí prostřednictvím internetu. Kromě celostátní petice byly petiční akce za zachování nemocnic v jednotlivých městech. Například petice za zachování nemocnice v Prachaticích podepsalo přes 15 000 občanů a nemocnice v Rokycanech přes 11 000. Petice byly také proti rušení nemocnic v Roudnici nad Labem, Českém Krumlově, Šternberku nebo Brandýse nad Labem. „Lze odhadovat, že celostátní a regionální petice proti rušení nemocnic podepsalo přes 100 000 občanů,“ shrnul Krása.

Celostátní petice požaduje od vlády a dalších výkonných orgánů státu odpovědnost za zachování dostupnosti nemocniční sítě obyvatelům všech regionů ČR. Případné změny mají být provedeny na základě analýz dostupnosti zdravotní péče pro občany ve všech regionech a po dohodě politických představitelů státu s představiteli občanského sektoru, nemocnic a odborových organizací. Zdravotní pojišťovny tvrdí, že navrhly nové smlouvy na základě analýz dostupnosti sítě a také na základě kritérií, které jim poskytly odborné společnosti. Na rušení nadbytečných akutních lůžek se dohodly v memorandu s ministerstvem zdravotnictví, dohody uzavírají postupně i s kraji.

Pojišťovny podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) slíbily, že i těm nemocnicím, v nichž má být akutní péče zcela zastavena, dají smlouvy na půl roku, aby byl čas na upřesnění podmínek. Pokud to nemocnice odmítnou a skončí hned, je to podle ministra jejich věc. Heger by do jednání vstoupil jen v případě, že by hrozily výpadky péče. Pojišťovnám může uložit vysoké pokuty, pokud smluvně péči nezajistí.