Šnajdr v čele dozorčí rady Čepra? Další „rebel“ na významném postu

Praha – Rebelující exposlanci ODS dostávají lukrativní posty. Marek Šnajdr byl dnes jmenován do dozorčí rady státní společnosti Čepro. Informaci přinesla Česká pozice, podle níž tento bývalý „rebel“ bude posléze zvolen do čela tohoto orgánu. Nahradí tak jiného člena ODS Miroslava Beneše.

O tom, že Šnajdr dostane výměnou za své odstoupení ze sněmovny lukrativní post ve státní správě, se spekulovalo už několik týdnů. Zdroj České pozice již ve středu večer tvrdil, že favoritem na post šéfa dozorčí rady Čepra je právě Šnajdr. Tuto informaci posilnila další zpráva o tom, že Beneš ke konci roku funkci opouští.

Akciová společnost ČEPRO zajišťuje především přepravu, skladování a prodej ropných produktů. V této oblasti poskytuje přepravní, skladovací a speciální služby ostatním subjektům. Jejím posláním je také ochrana zásob státních hmotných rezerv. Zároveň provozuje síť vlastních čerpacích stanic pod obchodním názvem EuroOil.

Fuksa v čele Českého Aeroholdingu

Šnajdr je už druhým v pořadí, kdo najednou dostal tak významný post. Bývalý „rebelující“ poslanec za ODS Ivan Fuksa míří do čela Českého Aeroholdingu. Jako vrchní ředitel bude mít na starost hlavně privatizaci Českých aerolinií.

Mluvčí aeroholdingu Michaela Lagronová potvrdila, že Fuksa nastoupí k lednu: „Nyní máme čtyři vrchní ředitele a jednoho generálního, kterým je Miroslav Dvořák. Fuksa bude pátým vrchním ředitelem.“ Aeroholding navrhne, aby se Fuksa zároveň stal šestým členem představenstva společnosti, které má nyní pět členů včetně Dvořáka.

Deník Insider zase v listopadu s odvoláním na své zdroje uvedl, že mluvčí rebelů Petr Tluchoř má podle nepsané dohody získat post ve skupině ČEZ. Nemělo by to být přímo ústředí ČEZu, ale místo v jedné z dceřiných společností.

Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Podle Schwarzenberga koalice musela rebelům slíbit trafiky ve státních firmách

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už dříve označil vyjednávání s exposlanci Tluchořem, Šnajdrem a Fuksou za vydírání. Za odstoupení z Poslanecké sněmovny jim podle šéfa TOP 09 musela vládní koalice slíbit trafiky ve státních firmách. „Bylo to prachsprosté vydírání, co si budeme povídat. Ale v politice člověk někdy podléhá vydírání,“ řekl Schwarzenberg pro Lidové noviny.

Fuksa, Tluchoř i Šnajdr patří k trojici středočeských poslanců, kteří se v minulých měsících pustili do střetu s premiérem Petrem Nečasem. Kvůli svému deklarovanému odporu k vládnímu daňovému balíčku nakonec odešli ze sněmovny. Lídři ODS dávali najevo, že je strana poté, co ustoupili, „neodepíše“. Jejich odchod provázely spekulace o tom, co jim za to bylo nabídnuto.