Co zlomilo vaz Karolíně Peake?

Co stojí ve skutečnosti za bleskovým odvoláním Karolíny Peake? Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) to pro Právo shrnul: „Jen si kladu otázku, jestli pan premiér byl nepříčetný, když Karolínu Peake navrhoval ke jmenování, nebo jestli je nepříčetný teď, když ji navrhuje odvolat. V obou dvou případech příčetný být nemohl.“ Za odvoláním Karolíny Peake ale mohou stát mnohem racionálnější důvody než nepříčetnost premiéra. Nabízíme ty, které v současné době kolují v kuloárech.

Varianta 1: Karolíně Peake se stalo osudným odvolání Klausova chráněnce - náměstka Picka

Karolíně Peake se mohla stát osudnou čistka, kterou provedla na ministerstvu obrany, zejména odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka. Klaus se jejími kroky cítil být podveden, údajně totiž dostal od premiéra i od ministryně ujištění, že na ministerstvu obrany bude zajištěna stabilita a dosavadní funkcionáři v resortu setrvají. „Kroky, které Karolína Peake učinila ihned po svém nástupu, nepůsobily příliš kompetentně,“ soudí zástupce šéfredaktora týdeníku Euro Jan Hrbáček, podle kterého se zřejmě Karolíně Peake nepodařilo dostatečně zdůvodnit, proč Klausova chráněnce vyhodila. 

Varianta 2: Peake zlomily vaz vazby na Omnipol, aktéra kauzy letadel Casa a osobní zájmy jejího manžela 

Podle reportéra MF Dnes Jana Gazdíka lze spekulovat také o tom, že k odvolání Peake mohly vést její vazby na Omnipol, který vystupoval jako prosředník v kritizovaném obchodu s letadly Casa. Poslanec Vít Bárta (VV) v této souvislosti na svém webu nedávno uvedl, že manžel ministryně obrany Charles Peake se schází s Jozefem Pigou, členem dozorčí rady Omnipolu. Bárta tvrdí, že by oba muži spolu mohli řešit i byznys včetně privatizací státních podniků, jež spadají do gesce ministerstva obrany. Politolog Josef Mlejnek jr. uvádí, že blíže nespecifikované dohody mohly mít vliv i na to, kdo bude v kauze CASA stíhán. Suita kolem Karolíny Peake podle něj mohla mít za úkol zamést důkazy a zarazit případné trestní stíhání lidí s těmito nákupy spojených.

Varianta 3: Premiér se dozvěděl, že lobbistické kruhy napojené na MO před nástupem ministra Vondry chtějí zpět dobýt ztracené pozice

Tato varianta částečně souvisí s variantou číslo dvě. Předseda VV Radek John ve studiu ČT24 doslova uvedl: „Na MO jsou obrovské peníze, vždycky na něj jsou přisáty nějaké ekonomické struktury, dřív ho využívali Kalouskovi lidé a lidé napojení na KDU-ČSL, teď to byli lidé z ODS. Možná že premiér dostal zprávu, že se chystá jiná ekonomická struktura ovládat MO.“ Politolog Mlejnek k tomu dodává, že držení MO jakoukoliv politickou stranou znamená ve skutečnosti držení toho postu pro nějaké vlivové lobbistické skupiny v pozadí. A dodává: „Ona zahájila okamžitě čistku ve prospěch Martina Bartáka, kterou Alexandr Vondra obrazně řečeno vymetl, a začala tam velmi rychle brát zpět lidi z té předchozí skupiny a toto patrně bylo neúnosné pro část ODS.“ Podle jednoho ze zdrojů z resortu měl Barták, který je trestně stíhán kvůli nákupu obrněných transportérů Pandur, v pondělí na ministerstvu obrany schůzku s Peake.

Varianta 4: Nečas vyměnil Peake za schválení stabilizačního balíčku

Prezidentu Klausovi byla Karolína Peake v čele ministerstva obrany trnem v oku již od svého jmenování. Klaus dokonce prohlásil, že postavit „křehkou dívenku“ do čela obrany nemá smysl, protože ji vojáci nepřijmou. Lze tedy spekulovat, že odvolání Peake je úlitbou vlády prezidentovi. Kabinet totiž potřebuje, aby Klaus co možná nejdříve podepsal tzv. stabilizační balíček, který zvyšuje DPH na 15 a 21 procent, aby norma mohla začít platit od ledna. „Je možné, že tam mohla být dohoda, kdy prezident řekl: Odvolej, premiére, Peake a já nebudu vetovat zákony,“ potvrdil Mlejnek.

Kdo stane v čele ministerstva obrany? I o možných nástupcích Karolíny Peake se čile spekuluje. Například Jaroslav Spurný z týdeníku Respekt píše: „Už dokonce ví, koho bude jmenovat jejím nástupcem. Bude to muset být nestraník a vůbec není vyloučeno, že se ministrem stane Vlastimil Picek. Určitě by se to líbilo i prezidentu Klausovi, který za to možná slíbil Petru Nečasovi podporu. A možná prezidentův vliv zachrání koalici.“