Jablko sváru Picek se vrací do funkce, resort řídí Nečas

Praha - Vlastimil Picek se vrací do funkce prvního náměstka ministra obrany, z níž ho odvolala Karolína Peake (LIDEM). Řízením ministerstva obrany pověřil prezident Václav Klaus premiéra Petra Nečase. Předseda vlády resort povede do jmenování nového ministra. Nečas odvolal Peake z křesla ministryně obrany po osmi dnech působení ve funkci právě proto, že Picka zbavila funkce náměstka a Pavla Bulanta postu šéfa sekce vyzbrojování.

„Prezident republiky Václav Klaus pověřil v pátek dne 21. prosince 2012 podle čl. 68 ods. 5 ústavního zákona České národní rady č. 1/1993 sb., Ústava České republiky, předsedu vlády České republiky Petra Nečase řízením Ministerstva obrany ČR,“ napsal Klausův mluvčí Radim Ochvat na stránkách Hradu. Podle mluvčího vlády Michala Schustera některé úkony ministra jsou nepřenosné na náměstky, proto Klaus na návrh samotného Nečase pověřil premiéra řízením ministerstva obrany. 

Nečas po svém pověření ministrem obrany jmenoval náměstkem opět Picka, který byl minulý týden z funkce odvolán dnes již bývalou ministryní obrany Peake. Jeho odvolání Nečas kritizoval. Picek vedl tým, který vyjednával o prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen. Podle premiéra bylo jeho odvolání z funkce projevem „nezodpovědného diletantismu“.

Stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček:

„Návrat Vlastimila Picka do funkce považuji za logický krok, toto řešení ale považuji za dočasné… Je potřeba, aby se resortu ujal ministr se všemi kompetencemi a začal obnovovat důvěru u našich spojenců.“

Koaliční krize tématem Událostí (zdroj: ČT24)