Nový tah ve vládní rošádě. Co sleduje TOP 09?

"Vláda je už nyní menšinová, a tak je možné, že bude ještě více menšinová,„ nechal se včera slyšet Petr Nečas s tím, že by do budoucna mohla vláda hledat v parlamentu podporu ad hoc. Jeho plány ale krotí TOP 09, která ústy předsedy Karla Schwarzenberga vzkazuje: “V menšinové vládě nebudeme."

Karolína Peake byla včera rezolutní, když oznamovala termín, kdy ministři LIDEM opustí vládní kabinet. Dnes už svá prohlášení mírní. Definitivní konec je to prý „pro tuto chvíli“ a LIDEM se nebrání dalšímu vyjednávání. Premiér Nečas to vítá. Peake na dnešní ranní tiskové konferenci přirovnal k dobrému brankáři, který se omylem ocitne v pozici obránce: „Když máte kvalitního brankáře, ale postavíte ho, abych to řekl polopaticky, do obrany, může se ukázat, že na tuto pozici nestačí a je lepší v té bráně. Paní Peake to prostě v některých pozicích šlo, někde ovšem ne,“ snažil se Nečas urovnat spor se svou koaliční partnerkou a mnohokrát zdůraznil, že navzdory jejímu angažmá na ministerstvu obrany je s její dosavadní prací spokojen.

Až „vychladnou hlavy“

Vyjednávání o budoucnosti koalice chce ODS vyvolat po vánočních svátcích. „Přesné datum v tuto chvíli není možné stanovit,“ řekl Nečas. „Moje dlouhodobá zkušenost je, že ta nejhorší politická rozhodnutí se dělají pod vlivem emocí,“ dodal. Situaci ve vládě podle něj prospěje, když se partneři sejdou k jednání po období vánočního klidu. 

Až dosud se zdálo, že až hlavy vychladnou, vše se nakonec vrátí ke starým pořádkům. Premiér evidentně sázel na to, že LIDEM ve sporu tahají za kratší konec. „Vláda je už nyní menšinová, a tak je možné, že bude ještě více menšinová,“ prohlásil a naznačoval tak, že si od LIDEM nenechá dát nůž na krk. Pravdou je, že dosavadní koalici se už klíčové změny podařilo prosadit. Má za sebou hlasování o daňovém balíčku, církevních restitucích i důchodové reformě. V následujících 18 měsících, které zbývají do voleb, by mohla prosazovat spíše populární věci a najít pro ně podporu by nemusel být problém. Zatímco pro LIDEM by odchod z vlády zřejmě znamenal politickou smrt. 

TOP 09 zamíchala kartami

Do premiérovy strategie ale nyní zasáhl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, když prohlásil, že o setrvání ve vládě bez LIDEM jeho strana nemá zájem.

Karel Schwarzenberg /TOP 09/

Já na menšinovou vládu nevěřím, buďto máme většinu nebo ne. A když ji nemáme, musíme z toho vyvodit důsledky.

Tímto svým prohlášením vylepšil Schwarzenberg vyjednávací pozici Karolíně Peake. Premiér se nyní bude muset snažit mnohem víc, aby LIDEM v koalici udržel, jinak hrozí, že přijde i o posledního koaličního partnera.

Jaké jsou Schwarzenbergovy motivy?

Ministr zahraničí až doposud tlumil vášně a byl tím, kdo jednznačně stál za koaličním projektem. Potřebou udržet vládu, která jediná udělá potřebné reformy, dokonce obhajoval své několikeré dílčí prohry v zahraniční politice s premiérem (fiskální kompakt, eurotajemník atd). Je za jeho slovy obava o prosazení zbytku koaličního programu? Nechce se TOP 09 ocitnout v pozici prosebníka o každý hlas ve sněmovně?  Podle politologa Jiřího Pehe může být důvodů několik: „Předně se TOP 09 snaží ukázat, že je svébytným hráčem a nenechá se stavět před hotovou věc.“ Za Schwarzenbergovým prohlášením ale může být podle něj i další racionální úvaha. Nejdůležitější reformy, které TOP 09 chtěla prosadit, jsou už hotovy a další setrvání ve vládě Schwarzenbergovi spíše komplikuje jeho prezidentské ambice. Odchod z nepopulární vlády by mu možná zvedl preference. „Pokud by ale TOP 09 koalici opustila, rozhodně nesmí být viníkem rozpadu. Situace, do níž se premiér dostal, jim k tomu nahrála,“  říká Pehe.

Splátka za pomoc?

A ještě jeden důvod se podle Jiřího Pehe nabízí. Několik na sobě nezávislých zdrojů potvrzuje, že lobbystické kruhy napojené na MO před nástupem ministra Vondry chtěly Karolínu Peake využít k tomu, aby dobyly zpět ztracené pozice. Tuto spekulaci zmínil ve studiu ČT24 například politolog Josef Mlejnek jr.: „Ona zahájila okamžitě čistku ve prospěch Martina Bartáka, kterého Alexandr Vondra obrazně řečeno vymetl, a začala tam velmi rychle brát zpět lidi z té předchozí skupiny a toto patrně bylo neúnosné pro část ODS.“ Připomeňme, že v minulosti byly na MO napojeny skupiny blízké KDU-ČSL a Miroslavu Kalouskovi. To, že premiér Nečas o tomto riziku věděl hned z několika stran, potvrzují zdroje z jeho okolí. K rošádě, kterou Peake spustila na ministerstvu Nečas včera uvedl: „Pokud to Karolíně Peake někdo poradil, tak jí tím velmi ublížil.“ Pokus o návrat ke starým pořádkům se Karolíně Peake nevyplatil, svůj post musela opustit po devíti dnech. „Podpora vyjednávací pozice Karolíny Peake ze strany TOP09 tedy může být jistou spátkou za problémy, v jakých se kvůli svým krokům na ministerstvu ocitla,“ uvažuje Pehe.